5 ZNAKOVA DA ĆE SE VAŠ BRAK ZAVRŠTITI RAZVODOM: Prvi signal vidljiv je već na SVADBI
Meril Strip i njen bivši suprug Don Gamer razdvojeni su više od šest godina čime pokazuju da čak i dugoročni brakovi mogu da nalete na velike turbulencije. Niko ne može sa sigurnošću da predvidi budućnost braka ali postoje važni znaci upozorenja koji mogu da ukažu na potencijalne probleme.

Rano prepoznavanje ovih znakova je od suštinskog značaja za rješavanje osnovnih problema i potencijalno izbjegavanje razvoda. Stručnjaci su sproveli studije kako bi otkrili ove važne znakove koji mogu ukazati na potencijalne probleme, pa čak i predvidjeti ishod razvoda.

1. Udaja u pogrešnim godinama.

Najbolje vrijeme za vjenčanje je kada se zaista osjećate spremnim i kada ste pronašli nekoga za koga vjerujete da možete da provedete cijeli život sa njim. Međutim, istraživanja pokazuju da određene starosne grupe imaju veći rizik od razvoda.

Na primjer, parovi koji se venčaju kao tinejdžeri ili u srednjim 30-im ili kasnije imaju veću vjerovatnoću da se razvedu u poređenju sa onima koji se vjenčaju u kasnim 20-im ili ranim 30-im. Posebno su ugroženi tinejdžerski parovi. Nakon 32. godine, šansa za razvod raste za oko 5% svake godine, kako pokazuje studija.

2. Radno vrijeme.

Istraživači su otkrili da finansije parova nisu glavni faktor koji utiče na njihove šanse za razvod. Umjesto toga, to je način na koji dijele odgovornosti u svom odnosu.

Prema istraživanju, parovi u kojima muž nije radio puno radno vrijeme imali su 3,3% šanse da se razvedu u narednoj godini, dok je bila niža od 2,5% za parove u kojima je muž imao posao sa punim radnim vremenom.

Zanimljivo je da to da li su žene radile puno radno vrijeme nije imalo značajan uticaj na vjerovatnoću razvoda. Razlog za to bi mogao biti taj što tradicionalna ideja o mužu kao jedinom hraniocu porodice i dalje igra ulogu u stabilnosti braka.

3. Pokazujući previše naklonosti.

Neophodno je partneru pokazivati naklonosti, kao što su grljenje, ljubljenje i držanje za ruke, ali previše toga može biti problematično. Psiholozi su sproveli 13-godišnje istraživanje, prateći 168 parova od dana njihovog vjenčanja pa nadalje.

Jedno intrigantno otkriće iz studije je da su novopečeni parovi koji su se na kraju razveli nakon sedam ili više godina braka pokazali izuzetno visok nivo naklonosti. Pokazali su za jednu trećinu više naklonosti od parova koji su ostali u sretnom braku. Stručnjaci objašnjavaju da je veća vjerovatnoća da će se prije razvesti parovi koji započnu brak sa intenzivnim romantičnim odnosom, jer održavanje takvog intenziteta može biti veoma izazovno.

4. Napuštanje škole.

Istraživanja pokazuju da parovi koji više vremena posvete školovanju imaju manje šanse da se razvedu. Manje je vjerovatno da će se brakovi ljudi sa višim stepenom obrazovanja završiti razvodom, tvrdi studija.

Na primjer, preko 50% brakova u kojima bar jedan supružnik nije završio srednju školu završilo se razvodom, dok je samo oko 30% brakova među studentima doživjelo istu sudbinu. Možda razlog leži u tome što niži nivoi obrazovanja često dovode do nižih prihoda, što zauzvrat može rezultirati stresnijim životom.

5. Povlačenje tokom svađe.

Da li vi ili vaš partner imate tendenciju da se zatvorite kada se suočite sa teškim razgovorima? Ako imate, to nije pozitivan znak. Parovi koji se bave obrascima gdje jedan partner traži diskusiju, a drugi odgovara ćutanjem obično su manje zadovoljni u svojim odnosima.

Razbijanje ovog obrasca je izazovno jer svaki partner često vjeruje da je drugi kriv za problem.

To znači da razumijete kako vaše sopstveno ponašanje doprinosi problemu i da koristite ljubaznije načine za rješavanje sukoba.