ANALIZA FINANCIAL TIMESA: "Rusija ne može izgubiti rat jer svoje građane tretira kao topovsko meso!"
Simon Kuper, komentator poslovnih novina Financial Times, objavio je tekst u kojem objašnjava zašto vjeruje da će Zapad ponovno udovoljiti Putinu u trenutnom ratu s Ukrajinom – uspoređujući situaciju s Jugoslavijom. 

Komentaor Kuper objašnjava da je iz knjige francuske novinarke Sylvie Kauffman pod nazivom “Les aveuglés” (“Zaslijepljeni”),  stekao dojam da su zapadni čelnici često bili slijepi po pitanju Putina i tretirali istočne Evropljane kao drugorazredne nacije s kojima se ne treba konsultirati. Nastavlja da su, umirujući Rusiju od 2008. do 2022. godine, zapravo slijedili svoje interese, za što vjeruje da će se opet dogoditi. 

“Svaka zapadna zemlja imala je vlastiti razlog da pogrešno protumači Putina. Francuzi su zadržali fantaziju da su supersila, a ne da samo slijede SAD.  Nijemci su osjećali da duguju Rusiji za svakog Sovjeta ubijenog u Drugom svjetskom ratu. A njemačka je industrija žudjela za jeftinom ruskom energijom. Njemački lideri zamišljali su da Putin teži ekonomskoj racionalnosti, baš kao što su i oni činili”, navodi Kuper. 

Za SAD navodi da nije previše mario, iako su bili povrijeđeni Putinovom invazijom na Gruziju 2008. godine. Tokom ovogodišnje panel debate se nekadašnja državna sekretarka, Condoleezza Rice, prisjetila rasprave u Bijeloj kući gdje je zaključeno da američke vojne snage neće krenuti u borbu protiv Rusa, za što Kuper navodi da se zapravo oduvijek znalo. 

Referirao se na knjigu Sylvie Kauffman u kojoj se otkriva da je Obamina administracija naredila Ukrajini da se ne opire 2014. godine, nakon čega je veliki dio ukrajinske vojske na Krimu pobjegao u Rusiju, pa je i sam ministar obrane također pobjegao na Krim i uzeo rusko državljanstvo. 

Knjiga opisuje da je tada njegov nasljednik rekao ukrajinskom predsjedniku kako nemaju vojsku. Kuper za Financial Times navodi da ono što se promijenilo između 2014. i 2022. godine nije bio Putin ili Zapad, već Ukrajina koja je izgradila ozbiljnu vojsku. 

“Tek nakon što se oduprla Putinu, iznenađene zapadne zemlje konačno su učinile isto. Ali, kako god se ovo odigralo, zapadne vojske neće poraziti Rusiju koja ima jednu vojnu prednost nad zapadom, a možda čak i nad Kinom: svoje građane tretira kao topovsko meso. SAD je u dvodecenijskom ratu u Iraku i Afganistanu izgubio oko 7 hiljada vojnika i odustao od ratovanja. Ruska vojska izgubila je možda 120 hiljada u prvih 18 mjeseci rata u Ukrajini i nije se potrudila pokopati mnoge od njih”, tvrdi Kuper. 

Vjeruje da mladi Nijemci, Amerikanci, Britanci i Francuzi neće umrijeti u ledenim rovovima kako bi spasili istočnu Evropu, navodeći da je Angela Merkel, kancelarka koja je upravljala njemačkom ovisnošću o ruskom plinu, polazila od te premise. 

Kauffman je u knjizi objavila dio jednog od njihovih razgovora, u kojoj Putin kaže Merkel da će joj reći istinu, na što mu ona odgovara: “Ali Vladimire, nadam se da uvijek govoriš istinu”. Navodno joj je uzvratio da svi lažu. 

“Ja lažem, ti lažeš, Emmanuel laže, čak će i gospodin Zelenski lagati, to je normalno”, navodi se u knjizi. 

Kuper u tekstu za Financial Times pretpostavlja da zapadni lideri sada znaju da Putin laže, stoga će kad dođe vrijeme pokušati natjerati Zelenskog da položi oružje.  

“Budući da Zapad neće srušiti Putina, morat će živjeti s imperijalističkom Rusijom. Od 1945. do 1990. godine su naučili da to mogu, iako znaju da istočna Evropa ne može”, navodi. 

Prisjetio se razgovora britanskog vojnika Fitzroy Macleana i Winstona Churchilla u kojem je Maclean bio zabrinut što će poslijeratna Jugoslavija postati komunistička. Piše kako ga je Churchill upitao namjerava li nakon rata živjeti u Jugoslaviji, na što je vojnik odgovorio da ne planira, a Churchill je rekao: “Ni ja”. 

“Zamijenite Ukrajinu Jugoslavijom i tragovi tog zapadnog stava ostaju: nisu više slijepi, samo su sebični”, zaključuje se u kolumni Financial Timesa.