Analiza: Napad na bolnicu u Gazi moguća prekretnica u sukobu, tvrdnje Izraela ‘neuvjerljive’
Ovo je “opasan” trenutak za Bliski istok, bez obzira na to ko je odgovoran za eksploziju na bolnicu Al Ahli, smatraju stručnjaci, ističući kako arapski svijet neće povjerovati u tvrdnje da je eksplozija uzrokovana baražnom raketom ispaljenom iz Gaze.

Kako piše dopisnik SkyNewsa za Bliski istok Alistair Bunkall, u analizi najnovijih događaja, snimka koju je objavio Izrael za koju tvrdi da pokazuje da nije odgovoran za eksploziju je “neuvjerljiva”.

“Nisu samo Hamas i Islamski džihad ti koji tvrde da je Izrael pogodio tu bolnicu, to su učinile i brojne humanitarne organizacije, kao i dekan St George's u Jeruzalemu, Richard Sewell – njihova je bolnica pogođena”, rekao je Bunkall.

Ono što Izraelci kažu je jedna stvar, kaže Bunkall, dodavši da bez obzira na njihove detaljne obavještajne podatke kako bi dokazali svoj stav, u arapskom će svijetu biti puno onih koji u to jednostavno neće vjerovati.

Militantne rakete mogu zatajiti

Ne prosuđujući ono što se sinoć dogodilo, Bunkall smatra da je poznato da rakete koje lansiraju Hamas i Palestinski islamski džihad “zakazuju i lete skraćeno”.

Međutim, imaju li militantne grupe rakete koje mogu uzrokovati ovu štetu?

Bunkall smatra da je još mnogo pitanja na koja se tražio odgovor.

“Neki ističu da kada rakete Hamasa ili Islamskog džihada pogode dijelove južnog Izraela, nikada nisu napravile štetu kakvu smo sinoć vidjeli u bolnici“, ističe.

Glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, odgovorio je na ovo rekavši da je razmjere razaranja uzrokovala neispaljena raketa Palestinskog islamskog džihada koja je sletjela na parkiralište, a automobili su nakon toga eksplodirali.

Informacijski rat

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare izraelske vojske spomenuto je da je ovo sada informacijski rat.

“Činjenica da je izašao, govorio na televiziji uživo toliko dugo koliko nismo vidjeli u posljednjih 12 dana, rado je odgovarao na pitanja. Brifinzi IDF-a obično su ograničeni na oko pola sata. Izraelci će znati da je vrlo, vrlo važno da svoju poruku objave i da je njihova poruka ukorijenjena u obavještajnim podacima i činjenicama“, pojašnjava Bunkall.

On upozorava kako je ovo “opasan trenutak” za Bliski istok, bez obzira na to ko je odgovoran, te da bi mogao označiti “prekretnicu” u ovom sukobu.

U Iraku su američke snage jutros navodno oborile dvije samoubilačke bespilotne letjelice u blizini jedne od svojih baza.

“Zbog toga je ono što se događa u Gazi tako opasno za širu regiju“, rekao je Bunkall.

Joe Biden će sada morati “pažljivo kalibrirati” svoje poruke jutros u Izraelu, kako bi pažljivo balansirao između podrške Izraelu i “osiguranja da nema daljnjih gubitaka civilnih života”, te da se sukob ne proširi.

(N1)