Antifašistička liga osudila zločine u Gazi, Židovska općina Zagreb istupila iz lige
Antifašistička liga u srijedu je osudila neselektivno izraelsko bombardiranje Gaze u kojem već dva tjedna gine tisuće i tisuće bespomoćnih civila. U pismu koje je potpisao predsjednik AFL-a Zoran Pusić, osuđuje se masakr palestinskih civila koji, uz sve svoje verbalne ograde, provode izraelski političari trenutačno na vlasti i izraelska vojska, ali se ni na koji način ne umanjuje osudu brutalnih zločina koje su pripadnici Hamasa počinili nad izraelskim civilima 7. listopada. Dan poslije – u četvrtak – Židovska općina Zagreb istupila je iz Antifašističke lige, prenosi Nacional.

“Isti dan kad izraelski dužnosnici govore kako Izrael čini sve da bi se izbjegle civilne žrtve među Palestincima, u zračnim napadima ubijeno je preko 400 ljudi u Gazi, većinom žena i djece. I tako iz dana u dan – a broj žrtava Palestinaca u Gazi na vijestima postaje statistika”, istaknuo je u pismu koje je potpisao istaknuti mirotvorac i aktivist.

“Osuda masakra palestinskih civila koji, uz sve svoje verbalne ograde, provode izraelski političari trenutačno na vlasti i izraelska vojska, ni na koji način ne umanjuje osudu brutalnih zločina koje su pripadnici Hamasa počinili nad izraelskim civilima 7. listopada. Ali dovoljno se zapitati kakav bi bio stav onih koji provode ili podržavaju izraelsko razaranje Gaze, pri čemu „kolateralne žrtve“ sve više podsjećaju na genocid, da je situacija obrnuta. Da se zbog terorističkog čina moćna država počinje svetiti na nemoćnim i nedužnim židovskim civilima. Takvi događaji utkani su u povijest židovskog naroda; sjećanje na jedan, Kristalnu noć, uskoro obilježavamo”, navodi se u pismu članova Antifašističke lige te zaključuje kako su osnivači Izraela, svakako oni koji nisu bili teroristi, imali viziju demokratske, slobodne i miroljubive zemlje, države koja će biti antipod država u kojima su se događali pogromi nad manjinama i, u pravilu, Židovima.