Benjamin Netanyahu: "Počela je druga faza rata, koji će biti dug, ovo je misija mog života"
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu večeras, 28. oktobra, obratio se javnosti na konferenciji za novinare u Tel Avivu.

“Ovo je druga faza rata… Naši ciljevi su vrlo jasni – uništiti vojnu i vladinu sposobnost Hamasa i vratiti žrtve kućama”, rekao je on.

Netanyahu je dodao da je Izrael “spreman da osigura da će ubice platiti cijenu za masakr” nakon napada Hamasa 7. oktobra. Dodao je da će Izrael “ukinuti zlo kako bi unaprijedio cijelo čovječanstvo”: “Ovo je naš drugi rat za nezavisnost. Mi ćemo spasiti našu zemlju. Borićemo se u vazduhu, zemlji i borićemo se i pobijedit ćemo.”

“Rat unutar Gaze će biti dug”, dodao je Netanyahu. “Ovo je misija mog života…u vaše ime i ime svih.”

“Pozivamo civilno stanovništvo, molim vas idite u sigurnu zonu”, rekao je Netanyahu, upozoravajući Palestince u Gazi da evakuiraju sjeverni dio pojasa dok Izrael širi svoje kopneno prisustvo.

Nastavio je “obraćanjem izraelskim saveznicima”, rekavši: “Ako Izrael danas ne pobijedi, oni će biti sljedeća osovina zla… To je početak rata.”

Potom se obratio izraelski ministar odbrane Yoav Gallant: “Vjerujem u borce i komandante, snage, Mosad i njegove ljude i sve odbrambene sisteme. Zajedno ćemo postići pobjedu. U ovom trenutku pripremamo sav front – sjever, centar i jug.”

“Sve dok se povećavaju vojni pritisak i vatra, dok jače pogađamo neprijatelja, veće su šanse da će neprijatelj pristati na rješenja za povratak voljenih”, rekao je Gallant. “To neće biti kratak rat. Biće to dug rat. Trebalo bi imati strpljenja. Ulažemo napore da se oteti vrate nama, u našu zemlju. To je veoma komplikovan napor. To je suočavanje sa stvarnošću za koju nismo znali u prošlosti. Spremni smo na sve. Ovo nije sporedna misija. Ovo je nacionalni prioritet.”

Zatim je govorio Benny Gantz, bivši izraelski ministar odbrane.

“Manevar na tlu, uz ostale faze, mogao bi unaprijediti povratak otetih kućama. Lično sam upoznao porodice otetih i mogu mi se obratiti bilo kada”, kazao je, a o Hamasu je rekao: “Oni su ratni zločinci koji žrtvuju građane, stanovnike Gaze. Hamas im je donio katastrofu.”

“Iako se pretvaraju da ih predstavljaju, slika je jasna – to je čisto zlo protiv čiste pravde i pravda bi trebala pobijediti. Operativne faze će potrajati mnogo vremena. Naše jedinstvo je naša snaga, za vrijeme rata i poslije. Narod Izraela je spreman i niko nas ne može pobijediti. Uz pomoć Boga mi ćemo se boriti, mi ćemo pobijediti”, zaključio je.