Bivši moćnik Fataha Mohamed Dahlan: Hamas neće nestati
Mohamed Dahlan (Mohammad) bivši moćnik Fataha koji se nalazi u izbjeglištvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima govorio je o budućem ustrojenju Palestine. On je kazao kako Izrael neće moći iskorijeniti Hamas.

Pričao o budućnosti

U intervjuu za „The Economist“, Dahlan je rekao kako zamišlja budućnost u kojoj će Zapadnom obalom i Gazom upravljati izabrani palestinski parlament.

– Kada se završi rat Izraela sa Hamasom, Gazom bi trebala upravljati tehnokratska vlada i to na period od dvije godine. Nakon toga, organizovali bi se izbori – rekao je Dahlan.

Naveo je kako bi na izborima trebao učestvovati i Hamas.

– Hamas neće nestati. Ipak, nikada ne bih pristao da me Izrael postavi da vladam Gazom nakon što se trupe povuku – mišljenja je Dahlan.

Velike ovlasti

Dahlan je bio jedan od osnivača omladinskog ogranka Fataha u Gazi još kao student. Izrael ga je deportovao iz Gaze u januaru 1987. godine, a onda se pridružio Jaseru Arafatu i prognanom rukovodstvu PLO-a u Tunisu. Nakon povratka u Gazu, Dahlan je bio zapovjednik vojnih snaga te je imao izuzetno velike ovlasti u ovom dijelu.

Brojni palestinski zvaničnici kritikovali su Dahlana zbog održavanja dobrih veza s Izraelom, a sadašnji predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas optužio ga je da je učestvovao u ubistvu Arafata.