BIVŠI OBAVJEŠTAJAC: Cijeli svijet gleda Izrael, a u Ukrajini se događaju neke jako čudne stvari
Philip Ingram, bivši britanski vojni obavještajac, naglasio je da se, dok je svijet usredotočen na ono što se događa na Bliskom istoku, rat u Ukrajini nastavlja i proteklih dana došlo je do nekoliko značajnih događaja. Napomenuo je da ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravi u Sjevernoj Koreji, gdje je zahvalio Kim Jong-unu na 1000 kontejnera vojne opreme i streljiva.

Smatra kako je upravo ta sjevernokorejska pomoć omogućila ruskim snagama da napadnu ukrajinsku obranu u Avdijivki, gradu na istoku Ukrajine, pri čemu su zauzeli neka mala područja dok pokušavaju opkoliti branitelje. Ipak, čini mu se da je napad zaustavljen te da su gubici u opremi i ljudstvu ogromni, piše Sky News.

Predviđa da će Lavrov tražiti daljnju i redovitu potporu Sjeverne Koreje ako je to moguće. U međuvremenu je ruski predsjednik stigao u Kinu radi treće konferencije inicijative Pojas i put, ali i radi razgovora s kineskim čelnikom Xi Jinpingom. Ingram je uvjeren da Putin i dalje žudi za Xijevom podrškom. 

“Napredak je spor, ali Ukrajinci imaju inicijativu”

U Ukrajini se protuofenziva nastavlja na više frontova i nove vojne sposobnosti stvaraju razliku. Potvrđena je prva uporaba američkih raketa dugog dometa ATACMS u napadu na aerodrom Berdjansk na južnoj okupiranoj ukrajinskoj obali, pri čemu je uništen značajan broj ruskih helikoptera. 

Ingram vjeruje kako će to uvelike zabrinuti ruske zapovjednike jer Ukrajina sada može napasti ruske snage bilo gdje unutar okupiranih teritorija, uključujući Krim. Ukrajinski vojnici nastavili su s protuofenzivnim operacijama u istočnoj i južnoj Ukrajini te su navodno nastavili napredovati u blizini Bahmuta i u Zaporiškoj oblasti.

Bivši britanski obavještajac navodi da je napredak spor, ali da Ukrajinci zadržavaju inicijativu. Istaknuo je da su hrabrim potezom Ukrajinci stavili dodatne snage preko rijeke Dnjepar na istočnu (lijevu) obalu Hersonske oblasti, napredujući sjeverno od Piščanivke i Pojme.

Međutim, Ingram procjenjuje kako je malo vjerojatno da će Ukrajina moći dovesti značajnu silu u ovo područje i iskoristiti njihov položaj, ali ne smije se zanemariti da to Rusima “zadaje dodatnu glavobolju”. Zaključuje kako su Rusi prisiljeni upotrijebiti dragocjene rezervne snage kako bi obuzdali svoje protivnike, što povećava pritisak na ostatku bojišnice.