Blinken i Macron traže od Azerbajdžana da odmah prekine ofenzivu u Nagorno-Karabahu
ŠEF AMERIČKE diplomacije Antony Blinken pozvao je u utorak Baku da “odmah prekine” svoju ofenzivu u spornoj regiji Nagorno-Karabah, a isti poziv uputio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Ove akcije pogoršavaju ionako tešku humanitarnu situaciju u Nagorno-Karabahu i potkopavaju izglede za mir”, rekao je Blinken u izjavi, ističući da je “uporaba sile neprihvatljiva” i pozivajući na “prekid neprijateljstava”.

Emmanuel Macron je  “najoštrije osudio upotrebu sile Azerbajdžana” u Nagorno-Karabahu i pozvao Baku na “trenutni prekid ofenzive”, objavilo je francusko predsjedništvo u priopćenju za javnost.

Tijekom razgovora s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom francuski je šef države također pozvao na “trenutni nastavak razgovora kako bi se pronašlo rješenje za humanitarnu krizu u Nagorno-Karabahu, kako bi se postigao pravedan i trajan mir između Armenije i Azerbajdžana i zajamčila prava i sigurnost stanovnika Nagorno-Karabaha, u skladu s preuzetim obvezama i međunarodnim pravom”.

Francuska je već ranije u utorak zatražila hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Azerbajdžan je u utorak, tri godine nakon prethodnog rata, pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, zahtijevajući predaju svog armenskog protivnika u ovoj regiji oko koje se  desetljećima spori s Armenijom.

Suočen s osudom Pariza koji je operaciju nazvao “ilegalnom, neopravdanom i neprihvatljivom”, Baku je osudio francusku “islamofobnu i antiazerbajdžansku politiku”.