Blinken javno prozvao Dodika: Koristiti pritisak i sve potrebne alate
Američki državni sekretar Antony Blinken je tokom zajedničke konferencije za medije sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock rekao da su tokom današnjeg sastanka razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Evropi, te se posebno osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Blinken je pozdravio odluku Njemačke da ograniči finansijska sredstva za bh. entitet Republika Srpska, te dodao da su razgovarali o tome kako održavat pritisak na one koji “BiH izlažu velikom riziku”, spominjući posebno u ovom kontekstu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

“Mislim da je vrijedno istaći da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS Dodiku. Također po pitanju ponovnog pridruživanja, te jačanja EUFOR Althea programa. A razgovarali smo i o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, prije svega gospodina Dodika, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnosti misije stabilnosti”, rekao je Blinken.