Britanci: Počela školska godina u Rusiji s novim nastavnim planom, Putin održao čas učenicima
Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je nova ruska školska godina počela novim nastavnim planom i programom koji uključuje vojne vještine i interpretaciju Kremlja u vezi sa historijom Ukrajine.

Navodi se da je ruski predsjednik Vladimir Putin “lično održao otvoreni čas sa 30 školaraca prvog dana semestra”.

Teme na ažuriranom ispitu iz nacionalne historije navodno uključuju ponovno ujedinjenje Krima s Rusijom i “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Ruski parlament odobrio je nastavni plan i program prošle godine.

Jedan element predmeta “Osnove životne sigurnosti” namijenjen je studentima viših razreda i uključuje modul osnovne vojne obuke. Ovo će uključivati ​​rukovanje kalašnjikovima, upotrebu ručnih bombi, operacije letjelica bez posade i prvu pomoć na bojnom polju. Učenike također mogu posjetiti ukrajinski veterani.

Kako je navelo britansko ministarstvo, novi nastavni plan i program ima tri cilja: “indoktrinirati učenike s obrazloženjem Kremlja za ‘specijalnu vojnu operaciju’, usaditi učenicima borilački načina razmišljanja i smanjiti vremenske rokove obuke za dalju mobilizaciju i raspoređivanje”.