Britanska vojska pojačava prisustvo na Kosovu: Blizu 200 vojnika dolazi u pomoć KFOR-u
Velika Britanija će uputiti blizu 200 dodatnih vojnika u sastav KFOR-a nakon povećanja tenzija na sjeveru Kosova, saopštila je vlada ove zemlje.

Nakon zahtjeva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog saveza, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na Kosovu u sklopu godišnje vježbe, navodi se u saopćenju.

Jedinica britanske vojske dodjeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Christophera Cavolia, saopštila je britanska vlada, prenosi Tanjug.

Podsjećamo, premijer Kosova Albin Kurti telefonski je razgovarao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom s kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji na Kosovu nakon oružanog napada na sjeveru zemlje i zatražio pomoć od saveznika.

Kurti je rekao da je to bio ohrabrujući razgovor sa američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

“Zahvalio sam mu na podršci SAD-a sigurnosti granica Kosova i zatražio više pomoći protiv ratnih planova Srbije”, poručio je Kurti.

Kurti je rekao da je ga “uvjerio u kontinuiranu saradnju kosovske policije s KFOR-om i da je predanost Kosova u zaštiti svih građana nepokolebljiva”, prenosi Klix.ba