Čelnici SAD-a, UK-a, Njemačke i Francuske večeras će razgovarati o Izraelu i Gazi
OČEKUJE se da će vođe Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke večeras videovezom raspravljati o situaciji u Izraelu i palestinskim teritorijima, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

“SAD, Britanija, Francuska i Njemačka se slažu da to ne smije postati požar u regiji. Zato nitko ne bi trebao nastaviti poticati teror u ovoj situaciji”, rekao je Scholz novinarima u njemačkom gradu Hamburgu.

Scholz je stajao pored francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je pozvan u sjevernu njemačku luku radi zajedničke sjednice vlada dviju zemalja.

“Njemačka i Francuska stoje uz izraelski narod”

Macron je izrazio svoju “potpunu solidarnost” s izraelskim narodom i rekao da je ujutros ponovo razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

“Njemačka i Francuska stoje uz izraelski narod u ovom tragičnom trenutku. Borba protiv terorizma je zajednički cilj za kojim ćemo nastaviti ići s Izraelom i našim saveznicima. Ništa ga ne opravdava, ništa ne objašnjava”, kazao je Macron.

Ured francuskog predsjednika je kasnije objavio da će se talijanska premijerka Giorgia Meloni također pridružiti pozivu u sklopu takozvane kvinte, neslužbene skupine koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija.