CRNO NA BIJELO, SVECLA POTPUNO RASKRINKAO SRBIJU?! Objavio dokumente o napadu na Kosovo! (FOTO)
Čelnik kosovskog MUP-a, Dželal Svecla, nastavio je da pojedinačno iznosi navodne dokaze o povezanosti države Srbije sa sukobima odnosno, napadom u selu Banjska koji se dogodio u nedjelju kada je ubijen kosovski policajac i više lokalnih Srba.

Danas je na svom Facebook profilu predstavio papir koji je, kako je istakao u opisu objave, potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi povodom predaje bacača granata, a koji je policija zaplijenila istog dana, piše KoSSev.

Svecla je predstavio papir koji liči na listu pakovanja iz sanduka, odnosno navodni dokument koji je izdat sa štoka vojske sa oznakama M93.

Na prvi pogled, fabrički broj 201 bacača granata M93 od 33 mm, koji je na zapisniku pod brojem 59056 sanduka, sa brojem 4987/1, zaveden u navodnoj listi pakovanja, poklapa se sa oznakom na fotografiji ovog oružja, koji je Svecla objavio, a za koji navodi da je dio zaplijenjenog arsenala u Banjskoj, piše KoSSev.

Lista pakovanja sadrži tri potpisa – rukovodioca TMS-a (Održavanje tehničkih materijalnih sredstava) sa imenom „Duško Vasiljević“, referenta pod imenom „Rade Đurović“ i načelnika službe pod imenom „Dejan Ćentić“, uz navodni pečat Ministarstva odbrane Srbije.

„Redom se dodaju dokazi o zvaničnoj povezanosti države Srbije i terorističke grupe koja je izvršila ubistvo policajca Afrima Bunjakua i priprema akcije protiv ustavnog poretka u cilju destabilizacije Republike Kosovo. Ovaj dokument je potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi povodom predaje bacača granata, koji je potom zaplijenila Kosovska policija u akciji 24. septembra. Ono što smo u kontinuitetu iznosili, sada potkrepljujemo nespornim činjenicama i dokumentima da država Srbija politički, finansijski i logistički podržava ove terorističke grupe“, naveo je Svecla.

Suprotno njegovim navodima, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić već je u nedjelju uvečer odbacio svaku povezanost napada u Banjskoj sa državom Srbijom i njenim bezbjednosnim institucijama.

On je bio prvi koji je saopćio da se radi o Srbima sa Sjevera koji su se „pobunili jer nisu željeli da trpe Kurtijev teror i nasjeli na njegove provokacije“.

Kosovske snage prethodna tri dana zaplijenile su arsenal oružja za koji tvrde da je iz Srbije sa procijenjenom vrijednošću od pet miliona eura i pritom sa naznakom da se traga za još oružja, te da o kojoj se količini radi pokazuje i podatak da, kako navode, još uvijek broje zaplijenjenu municiju. Dio oružja je prije dva dana izložen za medije u bazi specijalnih policijskih snaga u Južnoj Mitrovici.

„Oružje se ne može naći na crnom tržištu, to je oružje srbijanske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina. Vrijednost cjelokupnog oružja je oko pet miliona eura“, kazao je upravo Svećla jučer za “Euronews Albania”.

Dvadeset četiri vozila, mahom džipova, uključujući i jedan čija je vrijednost nezvanično procijenjena na 1,5 miliona eura, dva oklopna vozila, dva kvada, uglavnom napunjeni oružjem, uz drugu vojnu i logističku opremu je zaplijenjeno u Banjskoj.

Neka od vozila imala su lažne oznake KFOR-a, a kosovske vlasti su objasnile da ih je ova grupa navodno koristila da krstari i unosi oružje na Kosovo.

„Puška teškog kalibra (30 mm nitro lanser), tri komada oružja teškog kalibra (gulinov sa tri cijevi), dvije duge puške (mitraljezi), snajper (black spear 12,7 mm), minobacač (82 mm), dvadeset dvije duge puške (AK 47), jedna automatska puška (RPZ), dvije puške, dva revolvera, ručna bomba, 74 šaržera za (AK 47), devet pancira, radio veza, osam vojnih torbi i šest vojnih uniformi“, bio je dio izloženog arsenala.

Potom je unutar zidina manastira pronađeno ono što je i sama Eparhija prije policije saopćila, da je pronađeno nekoliko komada oružja i pancir.

Policija je objasnila da su to bile dvije puške AK-47, a pancir Kosovske policije, navodno, odnesen sa mjesta napada gdje je 24. septembra u zasjedi ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku, kada se sukob policije i naoružane uniformisane grupe i rasplamsao, navodi KoSSev.