DJEČAK (13) UBIO DRUGA KOD NIŠA, A KO ĆE ODGOVARATI?: Oglasio se Centar za socijalni rad, za roditelje postoje ove opcije
Svi se pitaju kakva će biti sudbina roditelja dječaka ubice iz Niške Banje.

Ukoliko se utvrdi da je krivično neodgovorni maloljetnik (13) iz Niške Banje, osumnjičen za ubistvo dječaka (13), bio zapušten, njegovi roditelji bi mogli da dođu pod udar zakona i da odgovaraju i krivično, saznaje “Blic”. Procenu o tome da li su roditelji vršili roditeljske dužnosti u skladu sa zakonom ili je dječak bio zapušten, kako saznaje “Blic”, započeo je Centar za socijalni rad u Nišu, koji istovremeno sprovodi i postupak utvrđivanja mera nad dječakom (13). Ukoliko Centar u postupku utvrdi da je bilo zapuštanja djeteta, za dalje postupanje prema roditeljima i donošenje zakonskih mjera nadležan je sud. 

“Centar za socijalni rad u Nišu je započeo rad na slučaju u skladu sa zakonom. Prikupljaju se informacije, obavljaju se razgovori. Zakazana je i konferencija slučaja na kojoj će učestvovati svi organi i institucije koji učestvuju u postupku – Centar za socijalni rad, škola, Policijska uprava, Zavod za mentalno zdravlje… Sada se samo sakupljaju informacije da bi mogla da se donese adekvatna procena. Kada se donese procena, mogu da se pokrenu različiti postupci, i koji se tiču djeteta i koji se tiču roditelja”, kaže za “Blic” pomoćnica direktora Centra za socijalni rad u Nišu Lidija Stanković.

Ako Centar za socijalni rad utvrdi da je bilo zapuštanja djeteta, postoje različite mere koje se mogu sprovesti u sudskom postupku, kao što su delimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava. Najdrastičnija mera zbog zapuštanja djeteta, ako se pravosnažno dokaže na sudu, jeste to da se roditelji kazne i zatvorskom kaznom.

“Zapuštanje je u istom rangu kao i zlostavljanje. Širok je spektar zakonskih mogućnosti koje se mogu doneti, ali ne bih da licitiram dok se ne utvrde činjenice. U zavisnosti od prikupljenih informacija Centar donosi procenu pa se tek onda pristupa donošenju mera. U ovom trenutku ne može da se kaže ništa još uvek. Sve institucije moraju da rade zajednički i koordinisano – na konferenciji slučaja svako će izneti informacije iz svog domena pa će na kraju biti donet zajednički zaključak koji potpisuju svi učesnici u postupku, a kojim se propisuje ko će šta iz svog domena da sprovodi. Ovakav slučaj nismo imali i nadamo se da ih više nikada neće biti”, kaže Stankovićeva.

Maloletnik na opservaciji uz saglasnost roditelja

Kako je ‘Blicu’ potvrđeno u niškom Centru za socijalni rad, dečak se nalazi na opservaciji na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu. On je upućen na Kliniku u Beogradu, uz saglasnost roditelja. “Roditelji su se složili, takva je procedura da bez njihove saglasnosti nije moguće upućivanje na opservaciju. Nalaz te opservacije će biti deo postupka koji se sprovodi radi utvrđivanja mera maloletniku koji je krivično neodgovoran”, kaže Stankovićeva.

Hronologija zločina

Kako je “Blic” pisao, beživotno tijelo dječaka otkrili su lekari Hitne pomoći 5.oktobra oko 11 časova na tavanu porodične kuće drugog dječaka ubice u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa u Niškoj Banji kada su došli u intervenciju zbog tuče. Komšije su ispričale da je dječak istrčao na ulicu i da je pao na oko 50 metara od kuće a da je njegova baba zatražila pomoć komšija, rekavši: “Jedan je sigurno mrtav”.

Dvojica komšija su pritrčali dječaku koji se koprcao i bacakao po ulici, ali se smirio po dolasku ljekara Hitne pomoći. On je imao spolja vidljive povrede, ali je potom iz Univerzitetskog – kliničkog centra u Nišu saopšteno da nije ozbiljnije povrijeđen.

Tijelo u potkrovlju

U potkrovlju kuće, u lokvi krvi, pronađeno je tijelo dječaka bez znakova života. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je dječak iskrvario do smrti nakon što je uboden nožem ili nekim drugim oštrim predmetom. Po riječima komšija, krvavi tragovi su vidljivi i u dvorištu kuće pa se pretpostavlja da se sukob odvijao i ispred kuće.

Prema informacijama, zločin se dogodio u potkrovlju kuće. Ubijeni dječak sahranjen je 7. oktobra na Novom groblju u Niškoj Banji u prisustvu više stotina rođaka, prijatelja porodice i drugova iz škole “Ivan Goran Kovačić” u kojoj je pohađao sedmi razred.

Nakon uviđaja i prikupljanja informacija, VJT Niš utvrdilo je da je dječaka ubio drugi dječak (13). “Nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza utvrđeno je da je A.S. (2010) lišen života od strane M.M. (2010). Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti maloljetnih lica dječak (2010) je krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života. Shodno odredbama označenog Zakona o navedenom je obaviješten Centar za socijalni rad Niš, kao organ starateljstva, radi preduzimanja mjera u okviru njegove nadležnosti – navode u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Krivično neodgovoran

Činjenica je da je dečak koji je rođen 2010.godine, po srpskom zakonodavstvu krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina. To znači da i ako bude osumnjičen za neko protivpravno djelo, protiv njega neće moći da se vodi krivični postupak pa samim tim ni da bude izrečena krivična sankcija.

Po zakonu, prema mlađima od 14 godina moguće je da se samo da se izreknu mjere socijalnog staranja i zaštite. Ukoliko se utvrde mentalne smetnje, moguće je smještanje u adekvatnu zdravstvenu ustanovu, ukoliko se utvrdi da je opasan po sebe li okolinu, dok traju zdravstveni razlozi, ako se procjeni da drugi, manje restriktivni medicinski načini zaštite ne bi bili u toj mjeri efikasni.

(MONDO/Blic)