DOSAD NAJTEŽE OPTUŽBE NAKON TERORISTIČKOG NAPADA NA KOSOVU: "Radoičić je samo egzekutor, Vučić je isplanirao i naredio"
“Milan Radoičić, čelnik Srpske liste, samo je egzekutor nedeljnog napada na severu Kosova, dok ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić isplanirao i naredio”, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti u razgovoru za Al Džaziru.

On je naveo kako „u Beogradu danas za predsjednika imate malog Putina“, te kako su napadači u selu Banjska u nedjelju imali opremu koja je proizvedena u Srbiji i koja se ne može kupiti na slobodnom tržištu, prenio je KoSSev.

Na pitanje da li vjeruje Milanu Radoičiću da je sam organizovao napad, Kurti je rekao da je Radoičić dobio logističku, vojnu opremu i pripremu od Beograda, „a takođe je dobio i političke naredbe od Vučića“.

„Ima bezbroj fotografija gdje je Milan Radoičić blizu Vučića na raznim sastancima u Beogradu i meni nije uopšte nikakva sumnja da je Radoičić samo egzekutor. Onaj koji je planirao i naredio ovaj teroristički, zločinački napad na našu državu, da bi prekršio naš teritorijalni integritet, nacionalnu sigurnost i državnu bezbjednost, jeste niko drugi no predsjednik Vučić. Znate, oni pokušavaju da nas vremoplovom vrate u devedesete kad smo imali Miloševića i Arkana. Sada Slobodan Milošević je Aleksandar Vučić, dok Željko Ražnjatović Arkan jeste ovaj Milan Radoičić, koji je inače veoma poznat po raznim zločinima po Kosovu, pogotovo na sjevernom dijelu, ali i krijumčarenju tamo“, rekao je Kurti.

„Oni su htjeli da u manastir Banjska uđe naša policija, pa potom da po svijetu dijele fotografije gdje se vide meci po zidovima manastira. To se nije desilo, jer je naša policija veoma jaka i veoma profesionalna i oni su pobjegli. Trojica terorista su ubijena od strane naše policije, nekoliko njih je zatvoru, a mi želimo ekstradiciju onih drugih koji su pobjegli, jer oni su sada u Srbiji, neki po bolnicama tamo, a neki možda i slobodni građani“, dodao je.

Kako je rekao, oni moraju da se suoče „sa licem pravde na Kosovu“.

Na pitanje kako su izašli iz kruga manastira, premijer Kosova kaže da je teren tamo veoma brdovit.

„Još istraživanja nisu dala svoju posljednju riječ, pa da mi znamo koliko tačno su bili tu, ali naše preliminarne informacije govore da su oni jedna grupa od najmanje 30 ljudi. Mi dosta njih poznajemo, iako su imali maske, jer su oni postavili 16 borbenih barikada u decembru prošle godine. To su isti koji su takođe ranjavali vojnike KFOR-a, našu policiju i novinare krajem maja ove godine. Mi poznajemo, to su Sjeverna brigada i Civilna zaštita, ali pod direktnom kontrolom i vodstvom službenog Beograda. Znači, ove paramilitarne formacije imaju i svoju opremu i pripremu od Srbije, ali takođe, od države Srbije dobijaju i naredbe, kao što je bilo ove nedjelje, za destabilizaciju Kosova“, rekao je Kurti.