DR SVETLANA STANUŠIĆ UPOZORILA O STEROIDIMA: Kad budete čuli ŠTA rade ORGANIZMU, nikada ih NEĆETE UZETI
Danas sve više mladih muškaraca odlučuje se za korišćenje steroida kako što brže izgradili i definisali mišiće. U tome ne izostaju ni sportisti. Pretjerana želja za instant fizičkim promjenama može negativno da se odrazi na sveopšte zdravlje, a toga na početku mnogi nisu svjesni.

Kako steroidi utiču na organizam i kvalitet života, gostujući na Prva TV objasnila je dr fizičke hemije Svetlana Stanišić. Već na samom početku istakla je da danas oko 80 % fitnes populacije koristi razne vrste dopinga, tačnije hormonske preparate koji imaju najveće efekete, ali i najveće posljedice.

Doktorka Stanišić podsjetila je i na slučaj preminulog pobjednika takmičenja “Mister Olimpija” u 47-oj godini od srčanog udara.

“Upravo najveće posljedice uzimanja steroidnih preparata odražavaju se na kardiovaskularni sistem. Raste pritisak, utiču na nivo holesterola, mijenja se vaskularna reaktivnost, dolazi do aritmije, hipertrofije srčanog mišića, povećava se sklonost ka zgrušavanju krvi”, objašnjava doktorica i dodaje nekoliko fizičkih nuspojava korišćenja steroida.

Kod muškaraca koji već imaju povećanu predispoziciju za to, dolazi do ćelavosti u tjemenom dijelu, kao i pojava akni i maljavost po tijelu. Kod žena koje koriste hormonske preparate dolazi do uvećanja klitorisa, zadebljanja glasnih žica zbog čega se javlja grublji glas… Kada je riječ o uticaju testosterona na psihu, doktorica objašnjava da postoje psihičke promjene i one nisu zanemarljive. Ali, danas ne postoji u medicini dovoljno istraživanja uticaja testosterona na psihičko stanje konzumenata.

Bodibilder, Steroidi, Brazil

Doktorica također naglašava da se tijelo bori da izbaci višak testosterona. Zato, tijelo suprimira sekreciju ličnog testosterona, smanjuju se te*tisi i oni gube funkciju. Također, zbog viška testosterona muškarcima mogu da porastu grudi, jer višak ovog hormona pretvara se u estrogen.

Inače, steroidi su sintetički derivati muškog hormona testosterona koji se koriste u cilju izgradnje mišićne mase, poboljšanja fizičkih performansi i izgleda.