DRAMATIČNA REAKCIJA MILORADA DODIKA NA AMERIČKE SANKCIJE: "Ovo je pokušaj obezglavljivanja naroda u RS! Sve karte su sada otvorene…"
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sankcionisanje visokih funkcionera i lidera partija koje čine vlast u RS pokušaj obezglavljivanja naroda u RS, prenosi Raport.ba.

“Korupcija, nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kriminal – neka su od obrazloženja za koja nikada nije priložen nijedan dokaz.

Sjedinjene Američke Države ne traže dokaze, za presudu je dovoljno označiti metu. I konačno sankcije za lobiranje za sastanke sa predsjednikom Ruske Federacije, i konačno je igra otvorenih karata”, rekao je Dodik.

Sve što rade, dodao je on, u stvari rade zbog veza ruskog i srpskog naroda koje su općepoznate.

“Ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nisu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa. Neće ni američke sankcije.

Sarađuju s Rusima

Ako smo mi pokazna vježba za ostale u svijetu koji bi da sarađuju sa Rusima, neka bude tako.

Zar je moguće da su Dodik, Cvijanović, Stevandić, Đokić i ostali sankcionisani krivi, a da ni u čemu nema američke krivice?”, rekao je Dodik, prtenosi RTRS.

Podsjetimo, na crnoj listi SAD su se našli su se ministar industrije i energije RS Petar Đokić, Savo Cvjetinović, član Izvršnog odbora SNSD-a i biznismen, te Duško Perović, šef predstavništva RS u Moskvi.

“Oni koji omogućavaju ruski uticaj u BiH kroz nedozvoljene poslove i trgovinu uticajem, upuštaju se u korupciju ili potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i dalje će se suočavati s posljedicama”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

I sam Dodik, kao i pojedini njegovi saradnici i članovi porodice, također su na crnoj listi SAD.