Erdoan apeluje na lidere G20: Ispunite zahtjeve Rusije
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) apeluje na lidere G20 da ispune neke od zahtjeva Rusije da bi se obnovio prehrambeni sporazum, prenosi agencija Bloomberg.

– Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan poziva lidere članica G20 da ispune neke uslove Rusije u cilju obnavljanja sporazuma koji je omogućio da se regulišu isporuke ukrajinskog žita i smanje svjetske cijene hrane – navodi se u saopćenju agencije.

Izvori ističu da je Erdoan to traži na zatvorenim sastancima sa liderima. Prema informacijama turskih zvaničnika, Turska moli svjetske lidere da “pomognu u obezbjeđenju ruskog izvoza hrane i đubriva kompanije “Lloyd's of London””, kao i da uključe Moskvu u sistem međunarodnog plaćanja SVIFT.

Prethodno, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdoan sastali su se u Sočiju 4. septembra.

Na konferenciji za medije turski lider je rekao da je Ankara zajedno sa UN-om pripremila novi paket inicijativa koji ima za cilj obnavljanje crnomorske prehrambene inicijative, te da se nada pozitivnom ishodu nakon razmatranja.

Predsjednik Rusije je kazao da je Moskva spremna da se vrati prehrambenom sporazumu u roku od nekoliko dana nakon što se ispune obećanja koja su joj data u okviru dogovora iz Istanbula od jula prošle godine.