Erdogan: Turska će pomoći obnovu Gaze ako se postigne prekid vatre
Turska će uložiti napore da obnovi oštećenu infrastrukturu, bolnice i škole u Gazi ako se tamo postigne prekid vatre, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Ako primirje bude postignuto, učinit ćemo sve što je potrebno da nadoknadimo uništenje koje je izazvao Izrael. Pravi korak za Gazu je da se osigura prekid vatre što je prije moguće, a naš prioritet će biti uspostavljanje trajnog mira zajedno sa prekidom vatre”, naglasio je Erdoğan.

Rekao je da podrška Turske palestinskoj stvari osigurava da se glas stanovnika Gaze čuje širom svijeta.

“Puna podrška Turske pravednoj palestinskoj stvari osigurava da se čuje glas naše braće i sestara u Gazi. Svjesni smo svoje historijske odgovornosti i postupamo u skladu s tim”, istakao je predsjednik.

Erdogan je također rekao da postoji “mnogo dokaza” da se izraelska vlada smatra odgovornom pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC).

“Ovi zločini definitivno moraju biti praćeni na međunarodnom nivou, istraženi i tlačitelji moraju dobiti potrebnu kaznu”, rekao je Erdoğan, misleći na stalne napade Izraela na Palestince u Gazi.

Naime, izraelski udari su teško oštetili vitalnu infrastrukturu, bolnice i škole. Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze popeo se na 12.300 od početka rata, dok se hiljade navodno vode kao nestale.

Ovo je daleko najveći broj smrtnih slučajeva među Palestincima tokom rata u historiji izraelsko-palestinskog sukoba i dolazi usred izraelske zračne i kopnene ofanzive, s navedenim ciljem eliminacije Hamasa.