EUFOR o prisustvu na protestu “Granica postoji”
“EUFOR nije primio nijedan zahtjev od vlasti Bosne i Hercegovine” u vezi sa današnjim protestima, saopšteno je za N1.

Kako je javila ekipa N1, trupe EUFOR-a po prvi put bile su prisutne danas na protestu “Granica postoji” u Vlasenici, gdje su se ljudi okupili kako bi izrazili podršku predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću.

Iz EUFOR-a su za N1 rekli da su pratili skup kao jednu od svojih rutinskih aktivnosti.

“U okviru mandata, EUFOR kontinuirano vrši patrole širom BiH kako bi pokazao naše prisustvo i nepristrasno pratio situaciju. Naš mandat se ostvaruje kroz interakciju sa lokalnim zajednicama i agencijama za provođenje zakona u BiH. EUFOR ostaje opredijeljen pružanju podrške vlastima BiH u održavanju sigurnog okruženja”, saopšteno je iz EUFOR-a.

Podsjećamo, novi protesti „Granica postoji“, kao vid podrške predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću, održani su danas u Vlasenici i u Oštroj Luci. Protest su organizovali Dodikovi simpatizeri, a najavljena su nova okupljanja “sve dok traje proces protiv zvaničnika RS-a”. Inače, protiv entitetskog predsjednika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog neustavne odluke da se ne objavljuju odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Prošle sedmice su također održani ovi protesti na entitetskim linijama, prilikom čega je bio blokiran saobraćaj, što je izazvalo brojne reakcije domaće, ali i dijela međunarodne javnosti.