Evo kako prepoznati da bi kašalj mogao biti znak bolesti srca
Iako je povremeno kašljati sasvim normalna pojava, kašalj koji duže vrijeme ne prolazi može biti znak određenog zdravstvenog problema, uključujući i srčane probleme. Kako prenosi klinika Mayo, kašalj se smatra akutnim ako traje manje od tri sedmice, a hroničnim ako traje duže od osam sedmica.

Najčešći uzroci su uglavnom prehlada ili gripa, alergija, astma ili bronhitis. Međutim, postoje i neke druge bolesti kod kojih je upravo kašalj jedan od prvih simptoma, a jedna od njih je bolest srca. Iako ga mnogi ignoriraju, doktori upozoravaju kako treba posjetiti doktora ako kašalj potraje duže od tri sedmice ili postaje intenzivniji s vremenom.

No kako prepoznati da bi kašalj mogao biti znak bolesti srca? Nekoliko je znakova koji na to ukazuju. Ako se uz kašalj, koji duže vrijeme ne prolazi, javljaju simptomi poput nelagode u prsima, vrtoglavice, kratkoće daha ili mučnine, doktori kažu kako bi mogla biti riječ o bolesnom srcu.

Doktori objašnjavaju kako postoje dvije vrste srčanog zastoja, na lijevoj strani i na desnoj. Kada dođe do zastoja na lijevoj strani, krv, ali i sva tekućina povlače se u pluća zbog čega dolazi do kratkoće zraka i kašlja. Kašalj je u većini slučajeva mokar, ne smiruje se s vremenom, a vrlo je često prisutna i ružičasta sluz.