EVO KAKO SVAKO MOŽE DA KUPI KUĆU U ITALIJI ZA 1 EURO: Sve prednosti i mane ovog projekta koji je zaludio svijet, EVO U ČEMU JE CAKA
Kada su Italijani osmislili projekat “kuća za 1 euro” a sve u cilju popularizacije i života na selu, nema zemlje koja im nije zavidjela na tome. Godinama kasnije, ovaj projekat je i dalje “živ”, a interesovanje je ogromno.

Nekoliko italijanskih opština promoviše kuće od 1 eura u cilju borbe protiv depopulacije pojedinih sela. Vlasnik imovine daje kuću opštini, koja potom odlučuje da tu imovinu proda za 1 euro, uz obavezu kupca da je obnovi u određenom vremenskom periodu.

Da li baš svi mogu da kupe kuću za 1 euro u Italiji?

Da, ali postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu.

Strani državljanin može kupiti kuću samo za jedan euro ako posjeduje italijansku poresku šifru, jer je to neophodno za plaćanje poreza. Italijanska agencija za prihode izdaje poreski kod, koji je sredstvo identifikacije građana u odnosima sa italijanskim organima i javnom administracijom. Dokument mogu zatražiti i u inostranstvu, preko konzularnog predstavništva, piše idealista.it

Pripisivanje poreskog koda je trenutno i odvija se putem posebne telematske veze sa Fisconline servisom italijanske poreske agencije. Da biste zatražili poreski kod u konzularnoj kancelariji, neophodno je podnijeti obrazac zahtijeva zajedno sa kopijom ličnog dokumenta.

Uslovi kupovine kuće za 1 euro:

Svaka nekretnina ima svoje uslove – neke mogu da se koriste samo za stanovanje, nakon što ih renovirate, a druge možete čak i da izdajete turistima ili razvijete biznis na tom imanju.

Najvažnije je da se ispoštuju rokovi za renoviranje kako ne biste propustili priliku da kuću sredite po subvencionisanoj cijeni.

Pored toga, kupac snosi sve troškove za takse, vlasničke listove, troškove renoviranja.

Italijanska vlada nudi i bonus za renoviranje, koji podrazumijeva trošenje određenog budžeta nakon čega imate mogućnost vraćanja poreskog dobitka.

Zatim postoji i bonus za restauraciju koji podrazumijeva odbitak poreza od 50% nastalih troškova, do maksimalnog limita potrošnje od 96.000 eura.

Postoji i bonus za namještaj i kućne aparate, za renoviranje unutrašnjosti kuće uz uštedu 50% potrošenog novca.

Gdje u Italiji se mogu kupiti kuće za 1 euro?

Kupovina nekretnina u Italiji za 1 euro sada je moguća širom Italije, počevši od planinskih sela u Vale D'Aosta, preko opština u Rimu, Firenci, Komu, pa čak i do kuća od 1 euro na Siciliji okruženih kristalno čistim morem.

(Izvor: Stil.kurir.rs)