EVO KO STOJI IZA HAMASA, ODGOVOR JE…Zelenski šokirao svojom izjavom, da li je moguće ovo?
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas, tokom posjete Rumuniji, da cijeli svijet mora osuditi teror i sve one koji mu pomažu, te pozvao da se ne dozvoli Rusiji ili bilo kome drugom da podstiče konfrontaciju.

“Kao i Ukrajina, Rumunija je suštinski osudila teroristički napad na Izrael . Veoma je važno i neophodno da ceo svet reaguje na isti način, suštinski osuđujući teror i sve one koji pomažu ili mogu pomoći terorističkim napadima”, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za štampu konferencija s rumunskim predsjednikom Klausom Iohannisom u Bukureštu.

Zelenski je naglasio da se ne smije dozvoliti širenje nasilja na Bliskom istoku.

“Ne smijemo dozvoliti Rusiji ili bilo kome drugom da podstiče konfrontaciju i moramo sačuvati rezultate svega tog rada u regionu, koji konačno može donijeti dugoročni mir i zaštititi od terora”, naglasio je Zelenski.

On je rekao da je uvjeren da je Ruska Federacija jedna od onih zemalja koje podržavaju napad Hamasa na Izrael.

„Ko stoji iza Hamasa? Mislim da je odgovor dovoljno jednostavan: onaj ko ih podržava. Vidimo – on ih javno podržava, podržava ih oružjem, nije to samo jedan dan, to se dešava već duže vrijeme. Ko daje prave signale, možete vidjeti i na društvenim mrežama. Vjerujemo da je Rusija jedna od onih koja je pomogla i stoji iza takvih akcija ”, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Predsjednik Rumunije je na konferenciji za novinare izjavio da će se Bukurešt zalagati za početak pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom o pridruživanju Evropskoj uniji do kraja ove godine.

„Danas sam potvrdio političku i praktičnu podršku Rumunije za početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Republike Moldavije Evropskoj uniji do kraja 2023. godine. Lično ću se zalagati za ovu odluku na Evropskom vijeću u decembru, rekao je Johanis .

On je istakao da će ova odluka potvrditi napredak koji su postigle Ukrajina i Moldavija uprkos veoma teškim uslovima i da će biti strateška za Evropsku uniju. Predsjednik Rumunije je istakao važnost sprovođenja sveobuhvatnih reformi u Ukrajini za ulazak u EU i osiguranje stabilnosti države i društva.