Evo koje je voće najzdravije, a ima samo 74 kalorije na 100 grama
Čudo iz prirode

Smokve spadaju u grupu najzdravijih vrsta voća jer obiluju zdravim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima potrebnim za pravilno i nesmetano funkcioniranje organizma.

Mogu se jesti svježe ili sušene, a 100 grama ovog voća sadrži samo 74 kalorije. Svježe smokve sadrže karotene, tanine, lutein, klorogensku kiselinu i vitamine A, E i K koji mogu zaštititi od starenja i bolesti srca. Klorogenska kiselina, kojom smokve obiluju, drži pod kontrolom nivo šećera u krvi.

S obzirom na to da sadrži brojne fitonutrijente, vitamine i antioksidanse, smokva je jedna od najzdravijih mediteranskih plodova. Osim što je ukusna, ima i zdravstvene prednosti, zbog čega dijetetičari preporučuju da je jedete što češće, pogotovo kada je sezona, piše WebMD.

Snižava krvni pritisak i podstiče mršavljenje

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan uzročnik koji dovodi do visokog krvnog pritiska je neravnoteža kalcijuma uzrokovana konzumiranjem previše natrijuma i premalo kalcijuma kroz prehranu.

Upravo zbog toga smokve su izvrsna namirnica bogata kalcijumom i mogu pomoći u ispravljanju ove neravnoteže. U međuvremenu, visok udio vlakana u smokvama može pomoći u uklanjanju viška natrijuma iz organizma, a takođe može podstaknuti gubitak težine.

Jača imunitet

Probavne tegobe kod ljudi i kako variraju, objašnjavaju ljekari, od zatvora, grčeva, nadutosti, pa sve do proljeva. Kakav god problem bio, jedenje smokvi navodno pomaže zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.