GORI GAZA: Siloviti udari izraelske armade s kopna i iz zraka, NAJŽEŠĆI OD POČETKA RATA…
Palestinski mediji javljaju da su nakon ponoći uslijedili najžešći napadi na Gazu od početka rata. Više od tri sata trajalo je neprekidno bombardiranje iz aviona i raketiranje s mora i kopna.

Novi konvoj humanitarne pomoći upućen je u Gazu. Nakon 20 kamiona s humanitarnom pomoći, očekuje se da bi preko prijelaza Rafah iz Egipta trebalo biti pušteno još njih 17. Izrael nastavlja svakodnevno raketirati pojas Gaze, a najavljeni su i žešći napadi na Hamasova uporišta. Zbog eskalacije neprijateljstava s militantima Hezbolaha, Izrael planira evakuirati još 14 zajednica u sjevernom dijelu zemlje. Izraelska vojska optužila je Hezbolah da nastoji zaoštriti sukob na tom području te tako u rat uvući i Liban.

Izrael je proširio planirane evakuacije na sjevernoj bojišnici s Libanom u nedjelju kako su se sukobi s libanonskom islamističkom grupom Hezbolah intenzivirali otkad je prije više od dvije sedmice izbio rat u Gazi.

Nakon nedavne odluke o preseljenju stanovnika iz 28 pograničnih sela i obližnjeg grada Kiriat Shmona, ministarstvo odbrane reklo je da na popis dodaje 14 zajednica.

Hezbolah i Izrael sve učestalije razmjenjuju vatru na granici otkad je palestinska grupa Hamas izvela smrtonosni i šokantni napad na Izrael 7. oktobra, dok je Izrael odgovorio s intenzivnim zračnim napadima na Gazu.

Hezbolah je u nedjelju objavio smrti šest boraca, sada ukupno 26 od 7. oktobra, u najgoroj eskalaciji nasilja duž granice otkad su Izrael i Hezbolah ratovali 2006. godine.

Barem pet izraelskih vojnika i jedan civil ubijeni su na izraelskoj strani granice, prema izvještaju izraelske vojske.

Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, tek se treba javno obratiti vezano uz eskalaciju, no u nedjelju je rečeno da pomno prati razvoj događaja i usmjerava zapovjednike u bitkama.

Izraelska vojska rekla je u nedjelju da je pogodila nekoliko meta Hezbolaha u Libanu preko noći, uključujući i teren s kojeg je ispaljena raketa na jedan od njihovih dronova.

Hezbolahov TV kanal Al-Manar izvijestio je o izraelskim bombardiranjima oko Alma Shaba i okolnog područja, koje leži zapadno od granice, te oko Aitarouna dalje istočno.

Područje oko libanonskog grada Hula, suprotno od izraelskog Kiriat Shmona, također je bilo meta izraelskog bombardiranja, izvijestio je Al-Manar.

Izvori su prethodno rekli da su napadi Hezbolaha na Izrael osmišljeni kako bi izraelska vojska bila zaokupljena, a da se ne izazove veći rat. Izrael je rekao da nema interesa voditi rat i ako se Hezbolah bude kontrolirao, status quo će i dalje ostati.

No rastuće tenzije potakle su zabrinutosti u regiji i šire od rizika od šireg sukoba, kako se Izrael priprema za kopneni ulazak u Gazu.

Nekoliko pripadnika pogranične jedinice egipatske vojske zadobilo je lakše ozljede u nedjelju nakon što su slučajno pogođeni gelerom izraelskog tenka, rekao je glasnogovornik egipatske vojske.

Izraelska vojska ranije je rekla da je jedan od njihovih tenkova slučajno pogodio egipatske položaje blizu granice s Pojasom Gaze.

Izraelske odbrambene snage “izrazile su žaljenje zbog incidenta, koji se istražuje”, saopćeno je bez daljnjih detalja.