Guterres: Noćna mora u Gazi je kriza čovječanstva
“Noćna mora u Gazi više je od humanitarne krize; to je kriza čovječanstva”, rekao je prvi čovjek Ujedinjenih nacija na početku svog obraćanja u New Yorku.

Antonio Guterres je rekao novinarima da su mete izraelskog zračnog bombardovanja i kopnene operacije u Gazi “civili, bolnice, izbjeglički kampovi, džamije, (jedna) crkva i objekti UN-a, među kojima su i skloništa”.

“Niko nije siguran”, rekao je Guterres, dodajući da je osudio napad koji je Hamas izveo na Izrael 7. oktobra i pozvao na oslobađanje taoca iz Gaze.

“Zaštita civila mora biti prioritet. Veoma sam zabrinut zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo. Da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava.”

FB.AppEvents.logPageView(); function onButtonClick() { // Add this to a button's onclick handler FB.AppEvents.logEvent("sentFriendRequest"); }

};

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));