Hamas negirao da su militanti ubijali izraelske žene i djecu
Hamas je negirao da su njegovi militanti odrubljivali glave djeci i napadali žene kada su u subotu iznenada upali na teritoriju Izraela i izveli napad u kome je, prema dosadašnjim procjenama izraleske vojske, poginulo skoro 1.200 ljudi.

Portparol Hamasa i visoki zvaničnik Izat al Rišek rekao je u saopštenju u srijedu da se „šire laži o palestinskom narodu“ vijestima kako su „pripadnici palestinskog otpora odsjecali glave djeci i napadali žene“, prenosi CNN.

On je dodao da „nema dokaza koji bi potkrijepili takve tvrdnje i laži“.

„Snažno osuđujemo izmišljene i neosnovane optužbe koje je okupator promovisao u pokušaju da se prikriju masakri, zločini i genocid počinjeni u Gazi“, dodao je al-Rišek.

Podsjetimo, na palestinskim Telegram grupama pripadnici Hamasa su u subotu tokom dana objavljivali snimke na kojima se veoma uznemirujući sadržaji, poput polunagog tijela mlade žene koja je kasnije identifikovana kao Šani Luk ili djevojke u krvavom donjem dijelu trenerke kako je izvlače iz gepeka i smještaju na zadnje sjedište džipa, ili žena koje drže kao taoce u Gazi.

Najmanje 150 ljudi, što Izraelaca, što stranih državljana, još uvijek se vodi kao nestalo i smatra se da ih Hamas drži kao taoce u Gazi.

Tal Hajnrih, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, rekao je ranije u srijedu da su bebe i mališani pronađeni sa „odrubljenim glavama“ u kibucu Кfar Aza na jugu Izraela.

Međutim, izraelska vojska je u utorak negirala ovakve navode. “Izraelska vojska nema informacije koje potvrđuju navode da je Hamas odrubljivao glave bebama”, rekao je glasnogovornik jedinice izraelske vojske za Anadoliju u utorak.

Na manje od 20 kilometara dalje, kibuc Be’eri, agrarna zajednica, bila je među najteže pogođenim, sa više od 100 pronađenih tijela.

Preživjeli stanovnici ovog kibuca, u kome je ranije živjelo oko 1.000 ljudi, kazali su kako su naoružani napadači išli od vrata do vrata, provaljivali u kuće i ubijali civile.

Pored toga, najmanje 260 tijela pronađeno je na mjestu održavanja festivala Nova, gdje su napadači uletjeli sa paraglajderima i pogubili uglavnom mlade ljude koji su prisustvovali festivalu.