HAMAS SPREMAN ZA PREGOVORE O PRIMIRJU: Postigli smo ciljeve, OGLASIO SE I NETANYAHU
Hamas je otvoren za razgovore o mogućem primirju s Izraelom, nakon što je postigao svoje ciljeve, rekao je visoki dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk.

Marzouk je u telefonskom intervjuu za Al Jazeeru upitan je li grupa voljna razgovarati o mogućem prekidu vatre.

Odgovorio je da je Hamas otvoren za tako nešto i za sve političke dijaloge. Dodao je da je Hamas zarobio desetke osoba s dvojnim državljanstvom iz Izraela, uključujući one s ruskim i kineskim državljanstvom.

Premijer Izreala Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak navečer u izjavi za medije da se mora formirati vlada nacionalnog jedinstva.

“Narod je ujedinjen i sada se vodstvo treba ujediniti“, rekao je.

Rekao je zločini kakve je učinio Hamas nisu viđeni od zločina koje je činila Islamska država i da su uvijek znali da je Hamas zapravo Islamska država.

“Zračni napadi na Hamas u Gazi samo su početak, učinit ćemo sve za Izraelce koji su zarobljeni u Gazi”, poručio je Netanyahu u večernjem obraćanju i dodao da teški dani dolaze za Izrael i da će sukob trajati sedmicama ili čak i duže.

Ministarstvo zdravstva Palestine objavilo je da je Izrael ubio najmanje 704 Palestinca u Pojasu Gaze i Zapadnoj Obali od sedmog oktobra. Od toga je u Gazi ubijeno 140 djece i 105 žena, a na Zapadnoj Obali ubijeno je troje djece. Broj ubijenih u napadu Hamasa na Izrael do sada je prešao 900 osoba.

(Klix.ba)