Hamas: U pokolju u vozilima hitne pomoći poginulo je 13 ljudi
HAMASOVO ministarstvo zdravstva priopćilo je da je danas u izraelskom napadu na vozila hitne pomoći na ulazu u najveću bolnicu u Gazi poginulo 13 ljudi, a Izrael je potvrdio da je gađao vozila kojima se, tvrdi, koristila “Hamasova teroristička ćelija”.

“U pokolju u vozilima hitne pomoći poginulo je 13 i ranjeno 26 ljudi”, rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qidreh. U vozilima su, dodao je, “bili ranjenici koje su prevozili u bolnicu u Egiptu”.

Na snimkama AFPTV-a vide se civili koji nose ranjenike oblivene krvlju

Nakon tog napada ispred zgrade bolnice Al-Šifa, kamo su se sklonile hiljade raseljenih, dopisnik AFP-a vidio je nekoliko trupala i ranjenika pokraj oštećenog vozila hitne pomoći.

Na snimkama AFPTV-a vide se civili koji nose ranjenike oblivene krvlju. Drugi leže odbačeni na tlo od siline eksplozije. Izraelska vojska potvrdila je da je izvela napad dodavši da se pogođenim vozilom “koristila Hamasova teroristička ćelija”.

Šef WHO-a: Zgrožen sam

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je zgrožen.

“Ponavljamo: pacijenti, medicinsko osoblje, bolnice i vozila hitne medicinske pomoći moraju uvijek biti zaštićeni. Uvijek”, napisao je na X-u.

UN-ova koordinatorica za humanitarna pitanja na okupiranim palestinskim teritorijima Lynn Hastings rekla je da je uznemirena jer su na meti napada bili “pacijenti koji su čekali evakuaciju kako bi bili sigurni”.

Od srijede su deseci palestinskih ranjenika evakuirani u Egipat iz Pojasa Gaze, koji Izrael neprekidno bombardira nakon Hamasova napada na njegov teritorij 7. listopada.

Hamasovo ministarstvo zdravstva navodi da u ovom trenutku 16 od 35 bolnica u Pojasu Gaze nije u funkciji zbog bombardiranja ili nedostatka goriva za rad generatora.