HUMANITARNA KATASTROFA U GAZI: Ljekari moraju birati koga će liječiti
“Vode, struje i goriva ima za još 24 sata” u Gazi i, ako pomoć ne dođe, ljekari će moći samo “izdati potvrde o smrti”, rekao je za AFP Ahmed al-Mandhari, regionalni šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Humanitarna pomoć, a tako i ona koju je poslao WHO, blokirana je na egipatskom Sinaju na granici s Gazom, zbog izostanka dogovora Izraela i Egipta. Pojas Gaze pod stalnim je izraelskim bombardiranjima nakon Hamasovih stravičnih napada na Izrael 7. oktobra.

UN je Pojas Gaze, palestinsku enklavu, proglasio prostorom “neprikladnim za život” još 2020. zbog izraelske blokade koja traje više od 15 godina. Danas je pod “potpunom opsadom” po naredbi Izraela kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra na izraelskom tlu u kojemu je poginulo više od 1400 ljudi.

Desetog dana neprekidnog izraelskog bombardiranja Gazu i njezinih 2.4 miliona stanovnika, od kojih su polovina djeca, očekuje “prava katastrofa”, upozorava Ahmed al-Mandhari, direktor WHO-a za istočni Mediteran, sa sjedištem u Kairu.

S oko 2750 mrtvih i gotovo 10.000 ranjenih u Gazi, kako navode mjesne vlasti, svi su zatrpani poslom, rekao je.

WHO je prijavio da je pogođeno 111 medicinskih infrastruktura, 12 članova medicinskog osoblja je ubijeno, pogođeno je 60 vozila Hitne pomoći – kaže, što se “kosi s međunarodnim pravom i s načelima humanosti”.

U 22 bolnice na sjeveru Pojasa Gaze ima više od 2000 pacijenata, neki su na respiratoru, neki trebaju redovitu dijalizu, djeca, novorođenčad, žene – dodaje, dok Izraelci i dalje pozivaju stanovnike da napuste sjever Gaze i krenu na jug.

Medicinske zalihe su pri kraju, tako da osoblje već sad može pripremati potvrde o smrti. Ljekari sada moraju dati prioritet pacijentima koji stižu. Nemaju izbora, previše je ljudi, neki su prepušteni polaganom umiranju – rekao je.

Oko milion ljudi pobjeglo je iz sjevernoga u južni dio Pojasa Gaze uoči očekivane izraelske kopnene invazije, rekao je UN-ov koordinator hitne pomoći Martin Griffiths, što je znatno više od brojke koju je ranije u ponedjeljak objavila izraelska vojska.

Moja glavna briga sada (…) je dopremanje pomoći u Gazu – rekao je Griffiths i naglasio da je najvažnije pomoći ljudima u pokretu, kao i onima koji su već u južnoj Gazi, “zato što oni neće izaći iz Gaze”.

Griffiths planira otići u Kairo u utorak i pregovarati s visokim egipatskim zvaničnicima o otvaranju južne granice s Gazom za dostavu pomoći.

Nadam se dobrim vijestima jutros o upućivanju pomoći preko Rafaha – jedinog graničnog prijelaza koji povezuje Egipat i Gazu.

(Novi.ba/Agencije)