INŽENJER ZA ENERGETIKU DAO SAVJETE ZA UMANJENJE RAČUNA ZA STRUJU: Ovo je najbolje rješenje za zimu koja stiže!
Inženjer za energetiku je rekao za koji način možemo da umanjimo račun za struju.

A kada pričamo o predstojećoj zimi nezaobilazna tema je grijanje, te moguće poskupljenje struje u Srbiji. 

Malo ili mnogo, zavisi od budžeta svakog od nas, ali šta ako se zima oduži? To pitanje jutros je postavio reporter Nikola Vujović diplomiranom inženjeru energetike Milošu Zdravkoviću: Kako da uštedimo tj. možemo li umanjiti račune za grijanje? 

Zdravković je istakao da sigurno je da će poskupljenje struje uticati na troškove grijanja ako do njega dođe. Jedan od ključnih problema u Srbiji, kako ističe Zdravković, jeste nesrazmjerno velika potrošnja električne energije u domaćinstvima u odnosu na industriju i transport, u poređenju sa zemljama Evropske unije. Prosečno srpsko domaćinstvo troši 462 kilovata, dok je taj prosjek u Evropi 303 kilovata.

“Gasifikacija je mnogo bolje rješenje od korišćenja električne energije za grejanje i Srbija je jedna od rijetkih zemalja gdje domaćinstva troše gotovo 50% ukupne potrošnje električne energije, što nije održivo”, rekao je Zdravković. Na pitanje kako možemo smanjiti troškove grijanja, Zdravković ističe da mnogo faktora igra ulogu, uključujući i gdje se tačno nalazimo unutar zgrade, kakvu stolariju imamo, da li stan ima terasu i kako je orijentisan. Takođe, način na koji održavamo svoje stambene zajednice može značajno uticati na energetsku efikasnost. 

Jedan od glavnih savjeta koje je Zdravković dao je prelazak sa klasičnih električnih grijalica na inverter klima uređaje sa toplotnom pumpom: “Ovi uređaji imaju visok koeficijent performansi (COP) od 4,5 do 5, što znači da za svaki utrošeni kilovat električne energije dobijate 4,5 do 5 kilovata toplote. Iako cena ovih uređaja varira u zavisnosti od perioda u godini, sada su pristupačniji nego ikad pre. Uz uštede koje se postižu korišćenjem ovih uređaja, građani bi mogli da nadoknade trošak tokom jedne grijne ili ljetnje sezone”, precizirao je Zdravković.

Iako nam zima možda nije trenutno na umu, važno je unaprijed razmisliti o načinima kako da efikasno grejemo svoje domove u svjetlu najavljenog poskupljenja struje.