ISPLIVAO PAKLENI IZRAELSKI PLAN: Heršov izvor otkrio kakav pakao očekuje Gazu, poznato kada će početi napad!
Prošlo je nedjelju dana od Hamasovih užasnih napada na Izrael, a odgovor Izraelskih oružanih snaga biće jasan i beskompromisan, piše američki novinar Simor Herš.

Tokom protekle nedjelje izraelski avioni neprestano su bombardovali nevojne ciljeve u gradu Gazi. Stambene zgrade, bolnice i džamije su razorene, a napadi su izvedeni bez prethodnog upozorenja i bez pokušaja da se civilne žrtve svedu na minimum, piše RT Balkan.

Izrael je, takođe, iz aviona bacao letke u kojima građane Gaze i okolnih područja upozoravaju da, ako žele da prežive, pođu na jug, ako je potrebno da pređu i 40 kilometara pješice, do prelaza Rafah koji vodi u Egipat.

U trenutku pisanja ovog teksta, navodi Herš, nije poznato da li će finansijski ugroženi Egipat dozvoliti ulazak milion migranata, od kojih su mnogi posvećeni cilju Hamasa.

Novinar ističe da mu je izvor rekao da Izrael pokušava da ubijedi Katar, koji je na nagovor premijera Benjamina Netanijahua bio dugogodišnji finansijski podržavalac Hamasa, da se pridruži Egiptu u finansiranju šatorskog naselja za milion ili više izbjeglica koje čekaju da pređu preko granice.

Izraelski zvaničnici su upozorili Egipat i Katar da će, ”ukoliko se to ne dogodi, izbjeglice morati da se vrate u Gazu”.

Jedna moguća lokacija, kaže izvor, je napušteni komad zemlje u sjevernom delu Sinajskog poluostrva, u blizini graničnog prijelaza iz Gaze, koji je bio mjesto izraelskog naselja poznatog kao Jamit kada je poluostrvo zauzeo Izrael nakon pobjede u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Naselje je evakuisao i srušio buldožerom Izrael prije nego što je Sinaj vraćen Egiptu 1982. godine.

Očigledni prezir Izraela prema blagostanju građana Gaze usred prisilne migracije više od milion izgladnelih ljudskih bića privukao je pažnju svijeta i doveo do sve veće međunarodne osude, od kojih je najveći deo usmjeren na premijera Benjamina Netanijahua, piše Herš.

Glavni problem za kreatore rata u Izraelu je oklijevanje, uprkos mobilizaciji više od 300.000 rezervista za uličnu bitku od vrata do vrata sa Hamasom.

Jedan veteran IDF-a, koji je služio na visokoj funkciji, rekao je da je polovina izraelske armije bila angažovana u protekloj deceniji ili duže na zaštiti sve većeg broja malih naselja raštrkanih na Zapadnoj obali.

“Izrael ne vjeruje svojoj pešadiji, niti u to da su u oni spremni da idu u rat”, dodao je izvor.

Civilno stanovništvo primorano je da napusti ovaj region, a Izrael poziva vazduhoplovne snage da unište preostale strukture u gradu Gaza i drugim mjestima na sjeveru.

Grada Gaza više neće biti. Izrael će tada, u sljedećoj fazi, početi da baca bombe američke proizvodnje od 5.000 funti, poznate kao “razbijači bunkera” ili JDAM, u sravnjene oblasti gdje se zna da borci Hamasa žive i proizvode projektile i drugo oružje, piše Herš.

Sadašnji plan podrazumijeva da se napad JADAM dogodi već u nedjelju ili u ponedeljak

Sadašnji plan podrazumijeva da će se napad JDAM, ako bude odobren, dogoditi već u nedjelju ili ponedjeljak. Računa se na efikasnost prinudnog izgnanstva iz grada Gaze i s juga, s hitnom kopnenom invazijom koja će uslijediti, dodaje Herš.

Poboljšanu verziju ovog oružja, poznatu kao GBU-43/B, koju su mediji opisali kao “majku svih bombi”, SAD su bacile na komandni centar ISIS-a u Avganistanu u aprilu 2017. godine.

Rana verzija oružja je prodata Izraelu 2005. godine, navodno za upotrebu protiv sumnjivih iranskih nuklearnih objekata, a poboljšanu, laserski vođenu verziju je administracija bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame odobrila za prodaju Izraelu pre deceniju. Čak i tada, kaže izvor iz Izraela, Netanijahu i njegovi savjetnici su shvatili da je podrška Hamasu opasna, poput “držanja tigra kao kućnog ljubimca koji bi te pojeo za minut”.

Izrael je uvjeren, rekao je izvor Heršu, da bi unapređena verzija JDAM-a sa većim bojevim glavama prodrla dovoljno duboko pod zemlju prije nego što bi detonirala – trideset do pedeset metara – sa eksplozijom i rezultujućim zvučnim talasom “ubio sve u krugu od pola milje”.

Izvor dodaje da rukovodstvo Hamasa želi da neki civili ostanu gdje su kako bi mogli da ih iskoriste kao živi štit. Novi izraelski plan prisilnog izgnanstva glasi “Makar neće svi ljudi biti ubijeni”, pojašnjava izvor.

Koncept, kako je istakao, datira iz ranih godina američkog rata u Vijetnamu, kada je administracija predsednika Džona F. Kenedija odobrila strateški plan koji je podrazumijevao prisilno preseljenje vijetnamskih civila u spornim oblastima kako bi na brzinu izgradili stanove u oblastima za koje se smatralo da će biti pod kontrolom Južnog Vijetnama. Napuštene teritorije su tada proglašene zonama slobodne vatre, gdje su američke trupe mogle slobodno da gađaju.

Sistematsko uništavanje preostalih zgrada u gradu Gazi počeće za nekoliko dana, napomenuo je izraelski izvor. Nakon toga mogli bi da dođu JDAM-ovi koji razbijaju bunkere. Zatim slijedi “operacija čišćenja” – izraelska pješadija će tražiti i ubijati borce Hamasa koji su uspjeli da prežive napade JDAM-a.

Upitan zašto Izrael misli da će egipatska vlada pristati, čak i pod pritiskom administracije predsednika Džozefa Bajdena, da prihvati više od milion izbjeglica iz Gaze, podsjeća na nedavne kontroverze u samom Vašingtonu. Senator Demokratske stranke Robert Menendez i njegova supruga optuženi su za korupciju u vezi sa poslovima sa visokim egipatskim zvaničnicima i navodnog prenošenja obavještajnih podataka o osobama koje rade u američkoj ambasadi u Kairu.

Međutim, ne misle svi na Zapadu da će sve dobro proći nakon napada JDAM-om, ako se on i dogodi. Jedan bivši zvaničnik evropske obaveštajne službe koji je godinama služio na Bliskom istoku je rekao da Egipat ne želi da Hamas dođe u državu i da će zbog toga uložiti minimum u ovaj plan.