Iz Libana uzvraćeno raketnim udarom nakon što su ih napali izraelski borbeni avioni
Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da je više raketa ispaljeno iz Libana na Izrael nakon što su izraelski borbeni helikopteri danas napali Liban. Ubrzo je IDF objavio da su ponovo uzvratili granatiranjem.

U gradovima na granici se nisu oglasile sirene, no IDF navodi da će uskoro dati više informacija o ovom raketnom udaru.

Do napada dolazi nakon što je izraelska vojska napala ciljeve u južnom Libanu. Oni su obavijest o udarima borbenih aviona objavili nakon što se nekoliko naoružanih napadača infiltriralo u sjeverni Izrael ranije jutros.

Iz Hezbolaha su kazali da je u napadu na jug Libana ubijeno troje njihovih pripadnika nazivajući granatiranje “cionističkom agresijom”.

Brigade Kudsa, oružano krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, preuzelo je odgovornost za taj upad u Izrael s teritorije Libana.

Izraelska vojska je rekla da u posljednjoj razmjeni vatre na sjevernoj granici nema povrijeđenih. Još uvijek nema informacija o tome ko je izveo raketni udar, no to mogu biti Hezbolah ili Islamski džihad, koji je i ranije preuzeo odgovornost za napade iz Libana.

Hamas je inače u subotu izveo napad na jug Izraela u kojem je ubijeno više stotina izraelskih civila i vojnika te zauzeta i najmanje jedna vojna baza. Uslijedio je odgovor izraelske vojske u kojem je u zračnim udarima ubijeno više stotina Palestinaca.

Izrael je proglasio ratno stanje prvi put od 1973. godine i započeo mobilizaciju vojnih rezervista te raspoređivanje trupa u blizini Pojasa Gaze i na sjevernoj granici prema Libanu gdje djeluje moćna oružana grupa Hezbolah.

Direktno uključivanje Hezbolaha u sukob bi predstavljao dodatnu eskalaciju i širenje sukoba na prostoru Bliskog istoka. Hezbolah održava bliske veze sa Iranskom republikanskom gardom i prema određenim podacima raspolaže sa više od 130.000 raketa raznog kalibra.

Posljednji veliki sukob između Izraela i Hezbolaha desio se 2006. godine i tada je u poginuo 121 izraelski vojnik i 44 civila, a više hiljada civila i vojnika je povrijeđeno. Sa libanske strane poginulo je najmanje 250 boraca Hezbolaha i više od 1.000 civila.

(Klix.ba)