IZRAEL ZATVARA GRANICU! Oni dolaze, i to sa neviđenim nuklearnim arsenalom
Izraelska vojska zabranila je danas pristup zoni u krugu od četiri kilometra od libanonske granice i saopćila da namjerno ometa GPS usluge tamo i na južnom frontu s Gazom u sklopu svojih operacija.

Prekid GPS-a mogao bi uticati na funkcionalnost aplikacija, rekao je glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagary na platformi X, ranije poznatoj kao “Twitter”.

Libanski borci Hezbolaha ispalili su danas vođenu raketu na izraelsko selo duž sjeverne granice Izraela, ubivši jednu osobu, a ranivši još tri, saopštila je izraelska medicinska služba.

Shtula je poljoprivredna zajednica duž granice, koja se nalazi preko puta zajednice Aita al Shab. 

Izraelska vojska je saopštila da je pokrenula kontranapad na Liban u znak odmazde ispalivši 12 projektila na područje Aita al-Shab, prema libanonskim sigurnosnim izvorima.

Prema tim izvorima, Izrael je gađao i južna libanska naselja Rmeish i Ramiya. 

Od Hamasovih napada na Izrael i protunapada izraelske vojske na Gazu, posljednjih dana bilo je stalnih incidenata duž granice između Izraela i Libana, što je podstaklo zabrinutost za daljnju eskalaciju.

Proiranska milicija Hezbolah aktivna je u južnom Libanu.

Hezbolah, kojeg obučava i finansira Iran , smatra se mnogo moćnijim od Hamasa.

Od posljednjeg rata između Izraela i tog pokreta 2006. godine, Hezbolah je postao mnogo moćniji.

Prema posljednjim procjenama izraelske vojske, ima arsenal od više od 100.000 raketa.

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost upozorio je libanonsku militantnu grupu da ne započinje rat na drugom frontu, prijeteći da će ” uništiti Liban ” ako to učini.

Tzachi Hanegbi je rekao da Izrael ” ne želi da bude uvučen u rat na dva fronta ” i upozorio Hezbolah da se drži podalje od borbi.

– Nadamo se da Hezbolah neće de facto dovesti do uništenja Libana, jer ako tamo dođe do rata, rezultat će biti težak – rekao je on, aludirajući na dugogodišnje prijetnje Izraela teškim udarima na zemlju u događaj lansiranja Hezbolahovog ekstenzivnog raketnog arsenala.

Podsjetimo, nakon kratkotrajnih borbi, jedinice libanskog Hezbolaha zauzele su utvrđeni granični punkt izraelske vojske i na jarbol za zastavu podigle ratnu crvenu zastavu ove stranke, prenosi Srbijadanas