IZRAELSKA VOJSKA OBJAVILA: "Pripremamo se za drugu fazu rata", EVO ŠTA PLANIRAJU URADITI
Izraelska vojska objavila je u nedjelju da pojačava svoje vazdušne napade na Pojas Gaze u “pripremama za sljedeću fazu rata”. “Pojačat ćemo naše napade kako bismo minimalizovali opasnosti za naše snage u narednim fazama rata”, rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari na konferenciji za novinare, misleći na očekivanu kopnenu invaziju.

Hagari je rekao da će Izrael ići u sljedeću fazu pod najboljim uslovima za izraelsku vojsku i u skladu sa odlukom političkog nivoa.

Ponovio je poziv Palestincima u sjevernoj Gazi da krenu prema jugu.

“U napadima tokom noćnih sati ubili smo desetine militanata u gradu Gazi i njegovim predgrađima”, rekao je Hagari, dodajući da je “ubijen zamjenik komandanta Hamasovog raketnog sistema”, ne otkrivajući njegov identitet.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 4.385 osoba, među kojima 1.756 djece i 1.000 žena.