IZRAELSKI VOJNICI UPALI U IZBJEGLIČKI KAMP NA ZAPADNOJ OBALI: Sprječavaju kola hitne pomoći da pomognu
Izraelske snage izvršile su raciju u izbjegličkom kampu Al Aroub na Zapadnoj obali, ranivši najmanje jednog Palestinca bojevom municijom, prema svjedocima.

Izraelski vojnici zasad sprječavaju kola hitne pomoći da evakuiraju povijeđenog čovjeka, rekli su svjedoci Al Jazeeri.

Inače, na granici s Pojasom Gaze Izraelska je vojska zaustavila konvoje koji su dovezli humanitarnu pomoć palestinskom narodu. Na stotine kamiona natovarenih hranom, lijekovima i drugim esencijalnim namirnicama već satima stoje an granici. Izrael je očigledno, pored neprekidnog bombardiranja Gaze, koje iz sata u sat odnosi ljudske živote, odlučio onemogućiti dopremanje hrane za civilno stanovništvo, te prekinuti snabdijevanje grada vodom i strujom.

Budući da je Izrael i prije posljednjih napada kontrolirao sve prilaze Gazi, malo je vjerovatno da je opkoljeno palestinsko stanovništvo uspjelo osigurati veće količine zaliha.

Špekulira se da ovim činom izraelske vlasti pokazuju slabost i nesigurnost, te da ne smiju započeti najavljenu kopnenu ofanzivu i da se radije odlučuju za iscrplljivanje i izgladnjivanje naroda, koji živi u nepodnošljivim uvjetima, pod ruševinama.

Bez obzira na razlog, ovako nehumano ponašanje izraelaca čitavom svijetu otvara oči. Ovoliki stepen mržnje i surovosti je nezamisliv, iako je nešto slično viđeno u Bosni i Hercegovini tokom velikosrpske opsade Sarajeva, Goražda, Srebrenice, Bihaća.