JEZIVO SAOPŠTENJE – "IMATE JOŠ 6 SATI! ISKORISTITE OVO KRATKO VRIJEME!": Izraelski TENKOVI gaze drumovima
Potpukovnik Izraelskih odbrambenih snaga je objavio na svom Tviter kanalu poruku na arapskom jeziku upućenu svim Palestincima u Gazi.

Potpukovnik Izraelskih odbrambenih snaga, čovek zadužen za arapske medije u portparolskoj jedinici IDF-a, objavio je na svom Tviter kanalu poruku na arapskom jeziku upućenu svim Palestincima u Gazi.

“Važna izjava za stanovnike Gaze. PoslJednjih dana apelovali smo na vas da napustite grad Gazu, južno od Vadi Gaze, kako biste sačuvali svoju sigurnost. Obavještavam vas da će naše snage omogućiti nesmetano kretanje navedenim rutama u vremenu od 10 do 16 sati. Zbog vaše sigurnosti, iskoristite ovo kratko vrijeme za kretanje prema jugu”, od Beit Hanouna do Khan Yunisa.

Ako vam je stalo do sebe i svojih najmilijih, idite na jug sa ovim uputstvima. Budite sigurni da su se lideri Hamasa pobrinuli za sebe. Stanovnicima zapadno od Olive takođe će biti dozvoljeno da se kreću ulicama Daldul i Al-Sana prema ulicama Salah Al-Din i Al-Bahr.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je ranije da su izraelske snage, uz podršku tenkova, pokrenule napade na palestinske raketne posade kakobi prikupile informacije o lokaciji talaca, što je bila prva zvanična informacija o operacijama kopnenih snaga u Gazi od početka krize.

“Napadamo naše neprijatelje neviđenom snagom. Naglašavam da je ovo samo početak”, rekao je Netanjahu u televizijskoj izjavi. Takođe, portparol UN Stefan Dužarik rekao je ranije da pomjeranje tolikog broja stanovnika Gaze na jug neće biti bez “razornih humanitarnih posljedica”. “Omča oko civilnog stanovništva Gaze se steže. Kako bi 1,1 milion ljudi trebalo da se kreće preko gusto naseljene ratne zone za manje od 24 sata?”, napisao je šef humanitarne pomoći UN -a Martin Grifits na društvenim mrežama.

(MONDO)