Još jedna besana noć za hiljade Marokanaca: U zemljotresu stradalo više od 2.000 ljudi, isto toliko povrijeđenih
Snažan potres kasno u petak uvečer pogodio je Maroko, u nekoliko marokanskih gradova je uništio pojedine zgrade i natjerao ljude da napuste svoje domove, a prema dosadašnjim podacima, više od 2000 osoba je poginulo. Povrijeđeno je više od 2.000 ljudi od kojih je 1.404 u kritičnom stanju.

Hiljade Marokaca drugu noć zaredom je provelo pod otvorenim nebom. Vlasti su upozorile stanovnike da obrate pozornost na naknadne potrese koji će uslijediti.

Marokanski kralj Mohammed VI u subotu navečer proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost. Zastave će se vijoriti na pola koplja na svim javnim zgradama, navodi državna novinska agencija.

Nažalost, strahuje se da će broj žrtava biti još veći jer spasioci još kopaju po ruševinama u mjestima do kojih su uspjeli doći.

Mapa koju je objavio CNN pokazuju veliku oblast koja je zahvaćena zemljotresom koji se dogodio 72 kilometra od Marrakecha.

Veliki broj svjetskih lidera izjavio je saučešće narodu Maroka kao i zvaničnici BiH. Svjetska banka ponudila je pomoć.

Prema posljednjim informacijama, jedna državljanka Francuske je stradala u potresu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema informacija da li u pogođenim područjima ima državljana BiH.