JOŠ NIJE KASNO DA POSADITE OVAJ RASKOŠNI CVIJET: Privlači novac i obilje, a ŽENAMA donosi sreću i blagostanje u dom




Božur (Paeonia officinalis) je cvjetnica koja ukrašava naše vrtove ili terase raznobojnim cvjetovima koji šire prepoznatljive mirise. Izgleda magično kada je u punom cvatu, a još uvijek nije kasno da ga posadite.

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se gaji zbog dekorativnih cvjetova. Dobro uspijeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Ova biljka je otporna na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka zemljište se mora dobro pripremiti prije sadnje dodavanjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva. Za dobar rast dubokog korena koji će davati brojne i kvalitetne cvjetove, treba pre osnovne obrade unijeti 30 t/ha stajnjaka i 400-500 kg/ha NPK 8:16:24 i zaorati.

Božuri se razmnožavaju delenjem korena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, sa posebnom pažnjom na dubinu sadnje. Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm. Razmak sadnje je 70×70 cm ili 50×70 cm.

Kako se njeguje

Mere nege zasada ove cvjetnice se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanjene i unošenje od 150-200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu. Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gdje se odstranjuju svi cvjetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cvjeta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvjetova po biljci.

Berba cvjetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje. Cvjetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni (u hladnjači) i do 14 dana.

Još malo o božuru

Božur potiče iz Kine, a postoji preko trideset vrsta ove cvjetnice. Može da naraste do jednog metra. Voli plodno, drenirano zemljište. Cvjetovi su veoma mirisni, a miris prepoznatljiv. Kao što ih ima u različitim bojama tako su i različitih mirisa. Neki cvjetovi imaju slatkast miris, drugi mirišu na citruse ili začine. Dakle, i miris božura dolazi u veoma širokom rasponu.


(Poljosfera)