Josep Borrell o proširenju EU 2030: Moramo imati cilj, jer vremena nemamo
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell poručio je da 2030. godina nije precizan datum za proširenje Unije, ali da je dobro imati cilj i horizont, jer vremena nema.

„Dobro je imati cilj i horizont. To je politički horizont i svrha odrđivanja datuma je da mobiliše političku energiju kako bi se stvari pokrenule“, rekao je Borell uoči neformalnog samita Evropskog saveta u Granadi.

Podvukao je kako je dobro imati horizont i cilj, ali to ne znači da je to precizan datum.

„Ako nemamo hotrizont, ljudi će da misle da imamo vremena. Ne, nemamo vremena, previše dugo traje proces proširenja, sada je Ukrajina došla kao novi kandidat i pokrenula sve države koje stoje u redu, i taj red će se pokrenuti i kretaće se brže“, ocijenio je Borrell.

Juče je u Granadi održan i samit Evropske političke zajednice što je, prema riječima predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole, bila prilika da se sa partnerima i susjedima EU razgovara o proširenju.

„Uporedo sa tim, mi moramo da se reformišemo i mislim da je krajnje vrijeme za razgovore u EU, da vidimo šta bi trebalo da radimo, jer ono što funkcioniše kad nas je 27, neće funkcionisati kada nas bude 32, 33 ili 35“, poručula je Metsola uoči današnjeg samita Evropskog savjeta.

EU, prema njenim riječima, mora biti kredibilnija u tom procesu i uvjerena je da je jučerašnji dan, kako je rekla, da prave impute kako bi se svi razgovori obavili na vrijeme za samit Evropskog savjeta u oktobru i decembru.

Govoreći o tome koji su najveći izaziovi za proširenje Unije, predsjednica Evropskog parlamenta je poručila da se moraju sačekati izvještaji o svim zemljama kandidatima, ali da je pozicija institucije kojoj predsjedava jasna.

„Kada se ispune svi uslovi, trebalo bi da idemo na naredni korak. Ako bude pozitivnih pomaka, to znači da bi trebalo da pokrenemo pregovore. Moramo da pogledamo kakva je situacija u Ukrajini i Moldaviji, kakva je situacija u državama Zapadnog Balkana. Mi smo im to dužni: Ne možemo samo doći ovdje i sastati se sa našim kolegama iz tih država i ponovo otići i sastati se nekada ponovo“, kazala je Metsola.

Istakla je da je posvećena tome, i da vjeruje da isti stav imaju i njeni partneri u institucijama EU.

„Za nas je uvijek bilo jasno – kada se ispune svi uslovi. Sprovedu naredni koraci, niko ne bi smio da ostane zapostavljen”, zaključila je Metsola.

Podsjetimo, Njemačka i Francuska nedavno su predstavili rezultate rada grupe eksperata sa prijedlozima o funkcionisanju EU sa 30 ili više članica.

U preporukama te grupe stoji da bi EU trebalo da postavi cilj da bude spremna za proširenje do 2030. godine, a kandidati za pristupanje treba da rade na ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU do ovog najranijeg datuma ulaska.