KADIROV NAJAVIO OSVETU Poslao upozorenje Izraelcima, pa poručio: Ne rugajte se i ne provocirajte muslimane
Čečenski vođa Ramzan Kadirov pozvao je Izrael da zaustavi eskalaciju sukoba s Palestinom i dobro razmisli prije nego što isprovocira muslimane širom svijeta na osvetu.

– Ako izraelski režim misli da je Palestina sama i da s njom mogu raditi šta god žele, grdno se vara – poručio je Kadirov u objavi na svom Telegram kanalu.

– Nemojte da provocirate ljude. Nemojte se rugati i podsticati muslimane širom svijeta na odmazdu. To će vas koštati hiljadu puta više od onog potencijalnog dobitka kojem ste se nadali. Razmislite prije nego što napravite jednu od najvećih i najkobnijih grešaka u svojoj istoriji – dodao je, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. 

“Sukob je mogao da bude izbjegnut”

Prema njegovim rečima, Izrael previše dopušta i “preti da će izbrisati cijeli jedan narod s karte”. Ranije je čečenski čelnik zamerio Zapadu dvostruke standarde u arapsko-izraelskom sukobu.

Smatra da bi situacija na Bliskom istoku bila drugačija da su drugi šefovi država, po uzoru na ruskog predsjednika Vladimira Putina, poštovali vjeru i štitili je od napada. Uvjeren je da bi tada sukob bio izbjegnut.