Kakav je do sada bio Bidenov stav o sukobu između Izraela i Hamasa?
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pridružio se svjetskim liderima u izražavanju “bijesa” zbog napada na bolnicu al-Ahli Arab u Gazi, koju je Izrael neprekidno bombardovao posljednjih 12 dana. Međutim, njegova retorika do sada je uglavnom bila fokusirana na nedvosmislenu podršku Izraelu i osudu Hamasa, piše Al Jazeera.

“Sjedinjene Države se nedvosmisleno zalažu za zaštitu života civila tokom sukoba i žalimo za pacijentima, medicinskim osobljem i drugim nevinim ubijenim ili ranjenim u ovoj tragediji”, objavio je Bajden na X, nekadašnjem Twitteru, prije nego što je sletio u Izrael jutros.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu, Biden je ponovio kontinuiranu američku podršku Izraelu, najbližem savezniku Washingtona na Bliskom istoku, uprkos stravičnom bombardovanju bolnice. Izraelsko bombardovanje u kojem je ubijeno više od 3.300 Palestinaca uslijedilo je kao odgovor na smrtonosni napad grupe Hamas 7. oktobra.

Dakle, kakav je do sada bio Bidenov stav o izraelsko-palestinskom ratu?

Šta je Biden rekao u Izraelu?

Biden je rekao Netanyahuu da se čini da je bombaški napad na bolnicu al-Ahli Arab počinio “drugi tim, a ne vi”, što implicira da iza toga stoje palestinske oružane frakcije. Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu procjenu.

Izrael je okrivio neuspjelu raketu koju je lansirao palestinski “Islamski džihad”, što je ova grupa demantovala.

Palestinski zvaničnici rekli su da je bombardovanje izvršio Izrael, a prve procjene ukazuju da je tamo ubijeno 500 ljudi.

“Kada su Amerikanci rekli da će njihov tim nacionalne sigurnosti istražiti uzrok eksplozije bolnice u Gazi u utorak navečer, mnogi su mislili da će biti opsežna istraga. Ali čini se da je predsjednik Biden već odlučio ko stoji iza smrtonosnog napada”, rekao je novinar Al Jazeere Alan Fisher, izvještavajući iz Tel Aviva.

Biden je izrazio duboko ogorčenje onim što se dogodilo.

Američki predsjednik je u srijedu rekao da će Washington pružiti Izraelu sve što mu je potrebno za odbranu usred nastavka rata u Gazi, dodajući da je 31 Amerikanac među više od 1.400 ljudi ubijenih unutar Izraela u napadu Hamasa.

“Ova posjeta je značajan prikaz podrške Izraelcima. Tvrdivši da je neuspješna raketa izazvala pokolj u bolnici, Biden je efektivno dao zeleno svjetlo Izraelu da postupi kako smatra prikladnim”, rekao je Fisher.

Kakav je Bidenov stav o Izraelu?

Od napada Hamasa 7. oktobra, retorika američkog predsjednika bila je usmjerena na podršku Izraelu.

Tokom svog prvog govora na dan incidenta, te u brojnim razgovorima i izjavama koje su uslijedile, Biden se prije svega fokusirao na “pravo Izraela da se brani” od Hamasa, kojeg Izrael i njegovi zapadni saveznici označavaju kao “terorističku” grupu.

“Dozvolite mi da budem kristalno jasan, Sjedinjene Države stoje uz Izrael. Izrael ima pravo da brani sebe i svoj narod, tačka”, rekao je Biden 7. oktobra.

Biden je 10. oktobra potpisao zajedničku izjavu sa svojim najvišim evropskim kolegama u kojoj osuđuje ubijanje civila i Hamasovo uzimanje zarobljenika.

“Jasno stavljamo na znanje da terorističke akcije Hamasa nemaju opravdanja, nemaju legitimitet i moraju biti univerzalno osuđene”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Svi mi priznajemo legitimne težnje palestinskog naroda i podržavamo jednake mjere pravde i slobode za Izraelce i Palestince“, navodi se, bez pozivanja na prekid vatre u Gazi gdje je do tada ubijeno skoro 800 ljudi.

Da li je Biden pozvao na prekid vatre?

Ne baš. Držao se podalje od pozivanja Izraela na odgovornost za neselektivno bombardovanje civila, bolnica i škola.

Umjesto toga, nastavio je da se fokusira na sigurnost Izraela. Njegova administracija je već poslala oružje i nosače mornarice kao podršku Izraelu. SAD se plaše da bi regionalne oružane grupe, kao što je Hezbollah koji podržava Iran, mogle otvoriti drugi front za Izraelce na granici Izraela i Libana.

Biden je također izbjegavao da govori o ogromnom humanitarnom učinku izraelskih napada na Gazu, zbog čega su Ujedinjeni narodi i grupe za ljudska prava izrazile ozbiljnu zabrinutost.

Američki predsjednik također nije govorio o odluci Izraela da isključi vodu, struju i internet u opkoljenoj enklavi od 2,3 miliona ljudi. Nije ni spomenuo izraelsku naredbu da 1,1 milion Palestinaca evakuiše sjevernu Gazu kako bi se napravio prostor za nadolazeću kopnenu ofanzivu.

Da li je američki predsjednik pozvao na humanitarnu pomoć?

Međutim, u protekloj sedmici se Bidenova retorika proširila i uključila humanitarni aspekt bez eksplicitne rasprave o ulozi Izraela.

“SAD rade s vladama Izraela, Egipta, Jordana — i sa UN-om — na pojačanoj podršci za ublažavanje humanitarnih posljedica Hamasovog napada, stvaranju uslova potrebnih za nastavak priliva pomoći i zalaganju za poštovanje zakona rata”, objavljeno je na njegovom nalogu na platformi X 14. oktobra.

Kako navodi Al Jazeera, eksplozija u bolnici već je imala diplomatske posljedice po američkog predsjednika.

Jordan, koji je također trebao ugostiti Bidena na samitu s kraljem Abdullahom II, egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem i predsjednikom Palestinskih vlasti Mahmudom Abasom, prekinuo je sastanke. Biden trenutno više nije dobrodošao u Aman.

Biden je 11. oktobra izjavio da je vidio slike beba kojima je Hamas odrubio glave tokom napada, a samo dan kasnije je Bijela kuća povukla te tvrdnje. Neutemeljena priča o “bebama odsječenih glava” naširoko je kružila društvenim medijima i nekim američkim mrežama potpirujući antimuslimanska osjećanja.

Da li je Biden osudio islamofobiju?

Ranije ove sedmice, šestogodišnjeg dječaka palestinsko-američkog porijekla izbo je 71-godišnji muškarac, u onome što se smatra zločinom iz mržnje. Biden je osudio ubistvo.

“Kao Amerikanci, moramo se udružiti i odbaciti islamofobiju i sve oblike netrpeljivosti i mržnje. Više puta sam rekao da neću ćutati pred mržnjom”, objavio je na X.

Američki predsjednik je u više navrata rekao da “u Americi nema mjesta za mržnju” usred izvještaja o porastu zločina iz mržnje u SAD zasnovanih na religiji”. On je osudio i antisemitizam i antimuslimanska osjećanja koja su nastala na pozadini sukoba.

“Historija nas je iznova i iznova učila da su antisemitizam, islamofobija i sva mržnja povezani. Moramo odbaciti mržnju u svakom obliku“, napisao je Biden na društvenim mrežama.