Konaković: Ne prodajemo BH Telecom, novi menadžment će dobiti strateške zadatke
Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, negirao je da je u planu privatizacija/prodaja BH Telecoma te najavio njegovu reformu. Govorio je i o prozivanjima i optužbama Bakira i Sebije Izetbegović na njegov račun vrlo emotivno.

“Ne prodajemo BH Telecom”

“Priča o privatizaciji velikih kompanije je prisutna 10-15 godina. Propušteno je vrijeme kada je to imalo smisla. Imate BH Telecom gdje je današnja dobit desetine miliona KM, a prije je iznosila više od 150 miliona KM. Današnja vrijednost i prije dvije decenije ne može se porediti. Imate podatke šta je ta vlast radila”, rekao je Konaković.

Na pitanje idu li u prodaju BH Telecoma, odgovara: “Ne vidim uopšte potrebu da se o tome razmišlja osim ako neko ne pokaže da je to neka mega ozbiljni ekonomski proces od kojh bi BiH imala velike koristi.”

Hoćete li objaviti podatke koliko je BH Telecom plaćao televizijama u vlasti Telekoma Srbije?

Jedva čekam jer tu imam i ličnu i političku i građansku odgovornost da ono što sam pisao prije tri-četiri godine, da su oni finansiranjem projekata u vlasništvu konkurencije m:tel  izgubili primat na tržištu. Večeras nas ne gledaju korisnici BH Telecoma.

Hoće li nas uskoro gledati?

Apsolutno. Učinit ćemo sve. Novi menadžment će dobiti strateške zadatke da se medijska scena uredi, relaksira i ne finansira politički obračujn sa bilo kim. Da se smanji bruka koju gledamo u prime-time širom kabla u BiH.

Je li istina da vas Hayat nikada nije zvala na gostovanje nakon izlaska iz SDA?

Jeste. Dok sam bio u SDA bio sam stalni gost. Nisam trebao reagovati na onaj način. To su ljudi koji mi napadaju patriotizam. Ja ima 1422 dana ratnog staža, a vlasnik Hayata ima 43 dana rata u BiH, i nato sam osjetljiv i reagovao sam. Novinarki se izvinjavam, ali sam dva-tri puta rekao da se ne obraćam njoj. 

Jeste li savladali “duboku” državu?

Nisamo. Treba jako puno vremena, pipci su usvakoj pori ove države. Ta duboka država iskreirana je kroz tu političku organizaciju s piramidom na čelu sa predsjednikom i njegovom suprugom kroz pravosuđe, političke strukture i svim nivoima donjih dijelova, gdje ih nije trebalo biti – obrazovanje, zdravstvo – do onih tačaka koje pokazuju vu bolest našeg društva. Nisam znao da ih toliko ima. Ima jedan fenomen, dio se primirio, drugi dio se nudi nama.

Od ljubimca do mete SDA

Bili ste ljubimac SDA, sada vas napadaju?

Ja sam dugo njihova prva meta. Sigurno ima emocija u našoj brakorazvodnoj parnici. Srcem sam tamo pripadao dok nisam vidio ovo o čemu sam počeo javno govoriti. Nije bilo lako, trpili smo pritiske i ja i moja porodica. Ali sam ponosan jer sam prva meta tog sistema koji tjera veliki broj ljud iiz države.