KONTROVERZNA ODLUKA Tramp najavio vraćanje zabrane ulaska u SAD državljanima muslimanskih zemalja
Na godišnjem samitu Republikanske Jevrejske Koalicije u subotu, bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obećao je svojim pristalicama da će ponovno uvesti zabranu ulaska u SAD za državljane većinom muslimanskih zemalja ako bude ponovno izabran na predsjedničkim izborima.

– Sjećate se te zabrane, vratit ću je prvog dana – naglasio je Trump pred okupljenim jevrejskim republikancima, podsjećajući na svoju kontroverznu politiku iz 2017. godine kojom je ograničio ulazak državljana Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana. 

Zabrana je brzo osporena na sudu zbog optužbi da diskriminira određene vjerske grupe, ali je bila popularna među Trumpovim pristalicama.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ukinuo je tu zabranu u svojim prvim danima u Bijeloj kući 2021. godine. Trampovo najnovije obećanje da će je ponovno uspostaviti, na samitu je izazvalo burne reakcije i podijeljena mišljenja.

Tramp je također istakao svoju snažnu podrškom Izraelu. Na skupu u Las Vegasu, bivši predsjednik je izjavio da će “braniti našeg prijatelja i saveznika, Državu Izrael, kao niko prije”. Karakterizirajući sukob između Izraela i Hamasa kao “borbu između civilizacije i divljaštva, uljuđenosti i izopačenosti i između dobra i zla”, Trump je dodatno naglasio svoju odlučnost u podržavanju Izraela.

Iako se Trump obrušio na Bajdenovu administraciju, zadržao je suzdržanost prema kritiziranju svojih političkih suparnika, sugerirajući napetost u političkom pejzažu Sjedinjenih Američkih Država dok se bliže predsjednički izbori.