KOSTA KECMANOVIĆ POŠAO U ŠKOLU! Evo kako MONSTRUM prati nastavu, iz koje prostorije i na koji način!
Dječak-ubica Kosta Kecmanović (14), koji je 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru usmrtio devetoro drugara i čuvara škole Dragana Vlahovića, a koji se trenutno nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za djecu i omladinu, školsku nastavu prati onlajn, iz posebne prostorije koja se nalazi u sklopu klinike, saznaje Srpski telegraf.

Prema riječima dobro obaviještenog izvora s klinike, Kosti Kecmanoviću obezbijeđena je prostorija u kojoj ima sve što mu je potrebno da bi pratio nastavu onlajn, a zasad sve teče po planu.

– Od početka je bilo jasno da Kosta neće moći da ide u školu i izlazi iz ustanove u kojoj se trenutno nalazi. Zbog cjelokupne situacije nije bilo prihvatljivo ni da mu profesori dolaze, te je odlučeno da u sklopu klinike dobije prostoriju iz koje će pratiti nastavu. Nastavno osoblje iz Osnovne škole “Dr Dragan Hercog” u Beogradu mu drži časove onlajn i to se zasad pokazalo kao dobro – ispričao je izvor za Republiku.
 

JOŠ NIJE OCIJENJEN

Ističe i da u toj prostoriji Kosta ima svu potrebnu opremu, ali da se s ocjenama još nije krenulo.

– Njemu je obezbjeđena tehnologija, pomoću koje prati nastavu, a ocjene, koliko mi je poznato, još nisu počele. I samim profesorima je u početku bilo čudno, imali su određenu zadršku jer treba da predaju učeniku koji je prije nekoliko mjeseci ubio drugare, čuvara škole i počinio stravičan masakr, ali ipak, zasad, sve teče kako treba – objasnio je naš sagovornik.

On dodaje da je sve ovo bila novina i za profesore koji drže nastavu Kosti Kecmanoviću jer oni uglavnom rade s teško oboljelom djecom.

– Kosta Kecmanović je zdravo dijete, nema nikakve smetnje u razvoju, tako da s te strane nastavnici nemaju problem, ali svakako da im je novina. Prvenstveno zbog cijele situacije jer se radi o dječaku koji je počinio stravičan zločin, a drugo jer s njim nemaju poseban sistem rada, kao što to obično imaju s djecom koja inače pohađaju ovu školu – naveo je izvor Srpskog telegrafa.

POSEBAN PRISTUP NASTAVI

Podsjetimo, direktor Osnovne škole “Dr Dragan Hercog” u Beogradu Zoran Aleksić svojevremeno je potvrdio za naš list da je Kosta Kecmanović zvanično učenik te škole.

– Sve u vezi s ovim pitanjem jer rađeno s Ministarstvom prosvjete i dječak će biti upisan u našu školu, koja je kod nas jedina škola ovog tipa. Ljekari koji su pozvani da ocjene sposobnost djeteta s problemom zbog kog ne može da pohađa nastavu u normalnim okolnostima uvijek mogu da procjene da dijete ne može iz nekog razloga da pohađa nastavu ni u našoj školi, na bilo koji način. Međutim, i to može da se promijeni. Kod nas se radi s djecom koja su bolesna i koja zahtijevaju poseban pristup nastavi. Moje kolege rade u bolničkim uslovima, koji nisu učionički, i potrebno je mnogo fleksibilnosti da bi program prilagodili zdravstvenom stanju učenika u svakom trenutku – ispričao je tada Aleksić.