KRAJ NIKAD BLIŽE: Vožd iz Laktaša ponovo pokušava obmanuti javnost, Republike Srpska klizi u propast…
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da bi američki ambasador u BiH Micheal Murphy trebalo da, umjesto Nacrta zakona o nevladinim organizacijama u RS-u, komentira američki zakon koji je, kako tvrdi, još rigidniji u odnosu na predloženi zakon.

-Murphy bi trebalo da komentariše američki zakon iz ove oblasti, koji je još rigidniji u odnosu na predloženi zakon. Pošto se kod nas radi o benignijoj verziji u odnosi na postojeći američki zakon, znači li to da je tamo autoritarni režim?, napisao je Dodik na Twitteru.

Podsjetimo, jučer je NSRS usvojila sedam zakona, i nekoliko nacrta zakona, među kojima i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznatijem kao zakon o “stranim agentima”.

Naravno da zakon usvojen u Narodnoj skupštini RS-a nema nikakve veze s američkim zakonom, osim što imaju slično ime. Pravni stručnjaci upozoravaju kako je Zakon koji je usvojio Dodikov režim kopija rigidnog ruskog zakona, a Republika Srpska polako ali sigurno klizi u propast ne osvrćući se na upozorenja Međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i civiliziranog svijeta.