KROZ BIH SAMO U TRANZITU: Gdje će završiti oružje iz Ukrajine
Od početka rata ogromne količine naoružanja stižu u Ukrajinu. Iako još nema nagovještaja da će se to uskoro desiti, zbog iskustava sa zapadnog Balkana, Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC) već se bavi pitanjem gdje će završiti oružje nakon što Ukrajinom zavlada mir.

U izvještaju se navodi da je 90-ih godina, nakon ratova koji su obilježili raspad Jugoslavije, oružje preplavilo regiju i našlo se u rukama terorista i kriminalnih grupa u Evropi, te pobunjenika u udaljenim dijelovima svijeta.

– Čak i danas, u zemljama poput Švedske, kriminalne grupe koriste oružje i granate iz bivše Jugoslavije – navedeno je u izvještaju.

Terensko istraživanje GI-TOC-a u nekoliko evropskih zemalja pokazuje da su cijene oružja na crnom tržištu visoke, zbog potražnje iz Ukrajine, među trgovcima drogom, ali i građanima država susjeda Ukrajine koji se naoružavaju iz straha od potencijalnog prelijevanja sukoba. Zapadni Balkan trenutno je glavna ulazna tačka za oružje koje se krijumčari ka EU.

– Kao što je oružje iz svih balkanskih država završavalo na ilegalnom tržištu zapadne Evrope, to se predviđa i nakon završetka borbenih dejstava u Ukrajini. Teško je kontrolirati velike količine oružja koje više neće biti potrebno. Procjenjuje se da će, u tom slučaju, dio naoružanja iz Ukrajine vjerovatno biti transportiran preko luka na Crnom, ali i preko nekih luka na Jadranskom moru, a u prilog toj pretpostavci idu i činjenice da su se već događale zapljene naoružanja u tim lukama. Očekivati je da teritorija BiH bude korištena kao tranzitno područje za prebacivanje naoružanja – kaže Safet Mušić, stručnjak za sigurnost.