Lula da Silva o sukobu na Bliskom istoku: To nije rat, to je genocid
Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva opisao je palestinsko-izraelski sukob na Bliskom istoku koji je dosad prouzročio više od šest hiljada mrtvih kao genocid. 

– Problem je što to nije rat, to je genocid koji je već ubio skoro dvije hiljade djece koja nemaju veze s ovim ratom, oni su žrtve ovog rata – rekao je Lula govoreći na prvom sastanku Federalnog Vijeća u palači Planalto.

Sastanku su prisustvovali guverneri, gradonačelnici i saborski zastupnici.

Tokom svog govora je uzviknuo da ne zna kako je ljudsko biće sposobno ratovati znajući da je rezultat ovog rata smrt nevinih.

Bivši sindikalac je uvjeravao da se ne raspravlja o tome ko je u sukobu u pravu ili u krivu. Brazil je zauzeo diplomatski stav traženja mira i izbjegavanja izravne kritike dviju zaraćenih strana.

Utemeljitelj Radničke stranke u tom je redu istupio u odbranu djece koja ginu u sukobima.

FB.AppEvents.logPageView(); function onButtonClick() { // Add this to a button's onclick handler FB.AppEvents.logEvent("sentFriendRequest"); }

};

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));