MJESECIMA SU SE PRIPREMALI, U GAZI ĆE BITI PAKAO: Bivši šef CIA upozorava Izraelce – Evo šta ih čeka u OPKOLJENOM GRADU
Bivši šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus smatra da će se Izrael suočiti sa ogromnim poteškoćama tokom planirane kopnene operacije u pojasu Gaze.

On je za Sandej tajms rekao da se izraelski komandanti suočavaju sa “izuzetno teškim zadatkom” vođenja rata u urbanom okruženju s obzirom na to da je “Hamas imao mjesece da se pripremi za ovo”.

U jednom od najgušće naseljenih područja na svetu, sa širokim sistemom tunela, Izraelci će morati da koriste oružje “u najtežem okruženju koje se može zamisliti”.

– Čak i ako Izrael uspe u teškom napadu na Gazu sa veoma visokim civilnim žrtvama, njegove akcije moraju nužno biti usidrene u posleratnoj strategiji da se zaustavi pregrupisavanje neprijatelja.

U suprotnom, rizikuje da ponovi greške koje su SAD i njihovi saveznici napravili u Iraku – navodi Petreus.

– Najveća lekcija iz onoga što se dogodilo u Iraku je da morate dobro da razmislite šta ćete uraditi kada preuzmete kontrolu nad određenim područjem – rekao je bivši šef CIA.

Kako je “Njujork tajms” ranije objavio, izraelska kopnena operacija u Pojasu Gaze trebalo je da počne ovog vikenda, ali je odložena “nekoliko dana” zbog oblačnog vremena koje bi ometalo mogućnost izraelskih pilota i operatera dronova da podrže kopnene snage, prenosi Srbijadanas