NATO priprema najveću vojnu vježbu od Hladnog rata, simulirat će rusku invaziju
NATO sljedeće godine planira održati svoju najveću vježbu od Hladnog rata, javlja Financial Times. U vježbi bi trebalo sudjelovati više od 40.000 vojnika koji će obranu od ruske agresije uvježbavati protiv jedne od svojih članica. Vježba Steadfast Defender dolazi kao dio brzog nastojanja NATO-a da se transformira u istinski ratni savez, potaknut invazijom na Ukrajinu.

Vježba će početi u proljeće sljedeće godine i očekuje se da će uključiti između 500 i 700 zračnih borbenih misija, više od 50 brodova i oko 41.000 vojnika, naveli su dužnosnici NATO-a. Vježba je dizajnirana za modeliranje potencijalnih manevara protiv neprijatelja po uzoru na koaliciju predvođenu Rusijom, nazvanu Occasus za potrebe vježbe.

Švedska, čiju kandidaturu za članstvo u NATO-u tek trebaju ratificirati Turska i Mađarska, također će biti uključena, čime će ukupan broj uključenih zemalja porasti na 32. Vježba će se održati diljem Njemačke, Poljske i Baltika u veljači i ožujku te čini dio nove strategije obuke prema kojoj će vojni savez provoditi dvije velike vježbe svake godine, umjesto jedne.

Baltičke zemlje traže ojačavanje istočnog krila

NATO će se također obučavati za borbu protiv terorističkih prijetnji izvan svojih neposrednih granica. Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, najavio je u lipnju prošle godine da će savez povećati broj svojih snaga visoke spremnosti s 40.000 na “preko 300.000”.

To je dio povijesnog remonta kako bi se savez pomaknuo prema teškim vojnim sposobnostima za razliku od lakih i mobilnih snaga raspoređenih na Balkanu i u Afganistanu. Nakon te izjave, čelnici NATO-a su se na summitu u Vilniusu u srpnju složili s novim regionalnim obrambenim planovima i stvaranjem takozvanih Savezničkih snaga za reagiranje, multinacionalnih snaga sposobnih brzo odgovoriti na prijetnje.

Baltičke zemlje bile su posebno glasne u pozivanju NATO-a da ojača svoje istočno krilo dok su se trupe gomilale na bjeloruskoj granici. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je početkom srpnja da će nuklearno oružje biti premješteno u Bjelorusiju, iako njegova prisutnost još nije potvrđena.

NATO je postavio multinacionalne bataljune u baltičkim državama kako bi usporio napredak svakog agresora u slučaju invazije. Njemačka je u lipnju rekla da će trajno zadržati 4000 vojnika u Litvi. Vježbe se također smatraju ključnim dijelom demonstracije Moskvi da je savez spreman za borbu, objasnili su dužnosnici NATO-a.